Pregled bibliografske jedinice broj: 565349
Unos kuhinjske soli i arterijski tlak u općoj populaciji – koliko je važna uloga nutricionista?
Unos kuhinjske soli i arterijski tlak u općoj populaciji – koliko je važna uloga nutricionista? // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (2011), 3-4; 141-147 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 565349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos kuhinjske soli i arterijski tlak u općoj populaciji – koliko je važna uloga nutricionista?
(Salt intake and arterial hypertension in general population – how important is a role of nutritionist?)
Autori
Đurić, Jovana ; Vitale, Ksenija ; Paradinović, Slavica ; Jelaković, Bojan
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 6
(2011), 3-4;
141-147
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
opća populacija; unos soli; arterijski tlak; pretilost; edukacija o prehrani
(salt intake; general population; obesity; education)
Sažetak
Veliki broj studija pokazao je da je povećan unos soli značajan faktor rizika kako za kardiovaskularne bolesti tako i za hipertenziju. Cilj ovog rada bio je istražiti postoji li povezanost povećanog unosa soli s hipertenzijom u općoj populaciji. U studiju je uključeno 93 slučajno odabranih ispitanika iz dvije ordinacije obiteljske medicine. Podaci o prehrambenom statusu dobiveni su upitnikom i antropometrijskim mjerenjem, arterijski tlak je određen kao mjera rizika za hipertenziju, a količina unesene soli metodom sakupljanja 24- satnog urina. Rezultati su pokazali da nije bilo povezanosti unosa soli s hipertenzijom ali, pronađena je povezanost unosa soli s pretilošću i metaboličkim sindromom. Ovi rezultati ukazuju da bi jedan od ciljeva edukativnih programa o prehrani trebao biti usmjeren ka smanjenju unosa kuhinjske soli, te smanjenju pretilosti. Također, rezultati upućuju na potrebu za većom uključenošću nutricionista/dijetetičara u rad primarne zdravstvene zaštite
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb