Pregled bibliografske jedinice broj: 565236
KARAKTERIZACIJA PROIZVODNJE AUTOHTONIH SIREVA NA OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU
KARAKTERIZACIJA PROIZVODNJE AUTOHTONIH SIREVA NA OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 565236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KARAKTERIZACIJA PROIZVODNJE AUTOHTONIH SIREVA NA OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU
(CHARACTERIZATION OF CHEESES PRODUCTION ON FAMILY FARM)
Autori
Tomas, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
sir; vrhnje; slatki kajmak; senzorsko ocjenjivanje
(cheese; cream; sour cream; sensory evaluation)
Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje autohtonih sireva, vrhnja i slatkog kajmaka. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno u laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mlijecnih proizvoda, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Senzorsko ocjenjivanje mlijecnih proizvoda proveo je panel koji se sastojao od 14 ocjenjivaca. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanje sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocjenjivana svojstva su: okus, miris, tekstura i naknadni okus u ustima, izgled kore i površine, mazivost i konzistencija. Na temelju ukupnih rezultata senzorske analize sirevi, vrhnje i slatki kajmak su ocijenjeni kao odlicni proizvodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek