Pregled bibliografske jedinice broj: 564888
Polifenolni sastav vina Teran
Polifenolni sastav vina Teran, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 564888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni sastav vina Teran
(Polyphenolic composition of wine Teran)
Autori
Paliska, Roberta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2011
Stranica
87
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
HPLC; Polifenoli; Spektrofotometrija; Vino Teran
(HPLC; polyphenols; spectrophotometry; wine Teran)
Sažetak
Polifenolne komponente vina imaju važnu ulogu u formiranju boje bobica grožđa, arome, okusa i nutritivne vrijednosti. U posljednje vrijeme zanimanje za te supstancije potaknuto je brojnim dokazima o njihovim pozitivnim učincima na zdravlje čovjeka. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav vina Teran. Uzorci za analizu uzeti su sa tri istarska vinogorja (Istočno, Zapadno i Centralno). Primjenom spektrofotometrijskih metoda analize određen je udio ukupnih fenola, ukupnih i slobodnih antocijana, ukupnih i neantocijanskih flavonoida, provedena je reakcija s vanilinom (određivanje flavanola) te određivan tonalitet i intenzitet boje. Tehnikom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određen je udio flavan-3-ola, flavonola, hidroksicimetnih i hidroksibenzojevih kiselina, stilbena i rutina. Rezultati provedenih analiza pokazali su da su najveće vrijednosti za određivane fenolne spojeve bile u vinima Zapadnog vinogorja (prosječno 362 mgL-1), a najmanje u vinima Istočnog vinogorja (prosječno 348 mgL-1). To zapravo potvrđuje da na kemijski sastav vina utječu stupanj zrelosti, kvaliteta grožđa kao i agroklimatski uvjeti pod kojima se grožđe uzgaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija