Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564888

Polifenolni sastav vina Teran


Paliska, Roberta
Polifenolni sastav vina Teran, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 564888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni sastav vina Teran
(Polyphenolic composition of wine Teran)

Autori
Paliska, Roberta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2011

Stranica
87

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
HPLC; Polifenoli; Spektrofotometrija; Vino Teran
(HPLC; polyphenols; spectrophotometry; wine Teran)

Sažetak
Polifenolne komponente vina imaju važnu ulogu u formiranju boje bobica grožđa, arome, okusa i nutritivne vrijednosti. U posljednje vrijeme zanimanje za te supstancije potaknuto je brojnim dokazima o njihovim pozitivnim učincima na zdravlje čovjeka. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav vina Teran. Uzorci za analizu uzeti su sa tri istarska vinogorja (Istočno, Zapadno i Centralno). Primjenom spektrofotometrijskih metoda analize određen je udio ukupnih fenola, ukupnih i slobodnih antocijana, ukupnih i neantocijanskih flavonoida, provedena je reakcija s vanilinom (određivanje flavanola) te određivan tonalitet i intenzitet boje. Tehnikom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određen je udio flavan-3-ola, flavonola, hidroksicimetnih i hidroksibenzojevih kiselina, stilbena i rutina. Rezultati provedenih analiza pokazali su da su najveće vrijednosti za određivane fenolne spojeve bile u vinima Zapadnog vinogorja (prosječno 362 mgL-1), a najmanje u vinima Istočnog vinogorja (prosječno 348 mgL-1). To zapravo potvrđuje da na kemijski sastav vina utječu stupanj zrelosti, kvaliteta grožđa kao i agroklimatski uvjeti pod kojima se grožđe uzgaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Paliska, Roberta
Polifenolni sastav vina Teran, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Paliska, R. (2011) 'Polifenolni sastav vina Teran', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Paliska, Roberta}, year = {2011}, pages = {87}, keywords = {HPLC, Polifenoli, Spektrofotometrija, Vino Teran}, title = {Polifenolni sastav vina Teran}, keyword = {HPLC, Polifenoli, Spektrofotometrija, Vino Teran}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Paliska, Roberta}, year = {2011}, pages = {87}, keywords = {HPLC, polyphenols, spectrophotometry, wine Teran}, title = {Polyphenolic composition of wine Teran}, keyword = {HPLC, polyphenols, spectrophotometry, wine Teran}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font