Pregled bibliografske jedinice broj: 564651
Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica
Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica // Meso. Prvi hrvatski časopis o mesu., XIII (2011), 5; 351-353 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 564651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica
(Evaluation of marketable quality of cooked sausages)
Autori
Franjčec, Ivica ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka
Izvornik
Meso. Prvi hrvatski časopis o mesu. (1332-0025) XIII
(2011), 5;
351-353
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
hrenovke; kemijske analize; kakvoća
(frankfurters; chemical analysis; quality)
Sažetak
U svrhu istraživanja ocijenjena je kakvoća hrenovki kao predstavnika obarenih kobasica na tržištu krapinsko zagorske županije. Dobiveni rezultati prikazani su u smislu ranijih odredbi (ANON., 1991.) i sada važećih propisa (ANON., 2007.). Postupci kemijskih pretraga pokazali su da je prosječna količina vode iznosila 58, 36%, masti 27, 75%, ukupna količina bjelančevina 11, 75%, hidroksiprolina 0, 24% i količina pepela 1, 11%. Ti kemijski pokazatelji nužni su za ocjenu kakvoće proizvoda. S obzirom na naše rezultate u pogledu kemijskog sastava svi ispitani proizvodi hrenovki udovoljavali su zahtjevima Pravilnika o proizvodima od mesa (ANON., 2007.). Senzorni pokazatelji kakvoće te utvrđeni odnos udjela bjelančevina, masti i vode prema našim istraživanjima za obarenu kobasicu u tipu hrenovki govore u prilog njihovoj zadovoljavajućoj kakvoći.
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb