Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564651

Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica


Franjčec, Ivica; Njari, Bela; Cvrtila Fleck, Željka
Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica // Meso. Prvi hrvatski časopis o mesu., XIII (2011), 5; 351-353 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 564651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica
(Evaluation of marketable quality of cooked sausages)

Autori
Franjčec, Ivica ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka

Izvornik
Meso. Prvi hrvatski časopis o mesu. (1332-0025) XIII (2011), 5; 351-353

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
hrenovke; kemijske analize; kakvoća
(frankfurters; chemical analysis; quality)

Sažetak
U svrhu istraživanja ocijenjena je kakvoća hrenovki kao predstavnika obarenih kobasica na tržištu krapinsko zagorske županije. Dobiveni rezultati prikazani su u smislu ranijih odredbi (ANON., 1991.) i sada važećih propisa (ANON., 2007.). Postupci kemijskih pretraga pokazali su da je prosječna količina vode iznosila 58, 36%, masti 27, 75%, ukupna količina bjelančevina 11, 75%, hidroksiprolina 0, 24% i količina pepela 1, 11%. Ti kemijski pokazatelji nužni su za ocjenu kakvoće proizvoda. S obzirom na naše rezultate u pogledu kemijskog sastava svi ispitani proizvodi hrenovki udovoljavali su zahtjevima Pravilnika o proizvodima od mesa (ANON., 2007.). Senzorni pokazatelji kakvoće te utvrđeni odnos udjela bjelančevina, masti i vode prema našim istraživanjima za obarenu kobasicu u tipu hrenovki govore u prilog njihovoj zadovoljavajućoj kakvoći.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bela Njari (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Franjčec, Ivica; Njari, Bela; Cvrtila Fleck, Željka
Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica // Meso. Prvi hrvatski časopis o mesu., XIII (2011), 5; 351-353 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Franjčec, I., Njari, B. & Cvrtila Fleck, Ž. (2011) Ocjena tržišne kakvoće obarenih kobasica. Meso. Prvi hrvatski časopis o mesu., XIII (5), 351-353.
@article{article, author = {Franj\v{c}ec, Ivica and Njari, Bela and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka}, year = {2011}, pages = {351-353}, keywords = {hrenovke, kemijske analize, kakvo\'{c}a}, journal = {Meso. Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu.}, volume = {XIII}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Ocjena tr\v{z}i\v{s}ne kakvo\'{c}e obarenih kobasica}, keyword = {hrenovke, kemijske analize, kakvo\'{c}a} }
@article{article, author = {Franj\v{c}ec, Ivica and Njari, Bela and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka}, year = {2011}, pages = {351-353}, keywords = {frankfurters, chemical analysis, quality}, journal = {Meso. Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu.}, volume = {XIII}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Evaluation of marketable quality of cooked sausages}, keyword = {frankfurters, chemical analysis, quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font