Pregled bibliografske jedinice broj: 564649
Postupak sa klaoničkim nusproizvodima za vrijeme i nakon klaoničke obrade peradi
Postupak sa klaoničkim nusproizvodima za vrijeme i nakon klaoničke obrade peradi, 2011., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 564649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postupak sa klaoničkim nusproizvodima za vrijeme i nakon klaoničke obrade peradi
(Procedure with meat by-products during and after meat processing poultry slaughterhouses)
Autori
Majhen, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.12
Godina
2011
Stranica
48
Mentor
Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka
Ključne riječi
nejestivi nusproizvodi klaoničke obrade peradi
(meat by-products)
Sažetak
U postupku približavanja RH Europskoj uniji u potpunosti su prihvaćena načela EZ Direktive 1774/2002 kojom se nalaže stroga kontrola provođenja pravilnog i higijenskog postupanja s nusproizvodima životinjskog podrijetla. U svezi s tim definirane su visoko, srednje i nisko rizične kategorije nusproizvoda životinjskog podrijetla, te zadane metode uporabe sukladno kategorizaciji otpada. Sve veće količine otpada životinjskog podrijetla u svijetu u direktnoj su vezi s potrošnjom mesa i mesnih prerađevina. U RH se bilježi konstantan rast nusproizvoda životinjskog podrijetla, pa je tako u 2008. godini prikupljeno i obrađeno 80.000 tona. RH ima samo jedan po kapacitetu veći objekt otvorenog tipa za toplinsku obradu nusproizvoda prve, druge i treće kategoriju koji u cijelosti zadovoljava naše potrebe. U navedenom pogonu toplinskom obradom nastaju mesnokoštano brašno i tehnička mast. Mesnokoštano brašno prve kategorije se spaljuje, dok se ono od druge i treće kategorije može koristiti kao gnojivo. Alkalna hidroliza i anaerobna fermentacija su metode koje su danas uz pomoć moderne tehnologije dospjele na jednu veću razinu sa stanovišta očuvanja okoliša uz maksimalno iskorištavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla (bioplin, biognojivo). Svjesnom brigom o nusproizvodima životinjskog podrijetla, pa tako i onima od peradi, te njihovom daljnjom preradom u kafileriji, bitno se utječe na okoliš, sprečava širenje i prenošenje bolesti kod domaćih i divljih životinja koje se pak koriste za našu prehranu te u konačnici sve skupa rezultira zdravljem ljudi.
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb