Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564649

Postupak sa klaoničkim nusproizvodima za vrijeme i nakon klaoničke obrade peradi


Majhen, Mario
Postupak sa klaoničkim nusproizvodima za vrijeme i nakon klaoničke obrade peradi, 2011., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 564649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postupak sa klaoničkim nusproizvodima za vrijeme i nakon klaoničke obrade peradi
(Procedure with meat by-products during and after meat processing poultry slaughterhouses)

Autori
Majhen, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.12

Godina
2011

Stranica
48

Mentor
Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka

Ključne riječi
nejestivi nusproizvodi klaoničke obrade peradi
(meat by-products)

Sažetak
U postupku približavanja RH Europskoj uniji u potpunosti su prihvaćena načela EZ Direktive 1774/2002 kojom se nalaže stroga kontrola provođenja pravilnog i higijenskog postupanja s nusproizvodima životinjskog podrijetla. U svezi s tim definirane su visoko, srednje i nisko rizične kategorije nusproizvoda životinjskog podrijetla, te zadane metode uporabe sukladno kategorizaciji otpada. Sve veće količine otpada životinjskog podrijetla u svijetu u direktnoj su vezi s potrošnjom mesa i mesnih prerađevina. U RH se bilježi konstantan rast nusproizvoda životinjskog podrijetla, pa je tako u 2008. godini prikupljeno i obrađeno 80.000 tona. RH ima samo jedan po kapacitetu veći objekt otvorenog tipa za toplinsku obradu nusproizvoda prve, druge i treće kategoriju koji u cijelosti zadovoljava naše potrebe. U navedenom pogonu toplinskom obradom nastaju mesnokoštano brašno i tehnička mast. Mesnokoštano brašno prve kategorije se spaljuje, dok se ono od druge i treće kategorije može koristiti kao gnojivo. Alkalna hidroliza i anaerobna fermentacija su metode koje su danas uz pomoć moderne tehnologije dospjele na jednu veću razinu sa stanovišta očuvanja okoliša uz maksimalno iskorištavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla (bioplin, biognojivo). Svjesnom brigom o nusproizvodima životinjskog podrijetla, pa tako i onima od peradi, te njihovom daljnjom preradom u kafileriji, bitno se utječe na okoliš, sprečava širenje i prenošenje bolesti kod domaćih i divljih životinja koje se pak koriste za našu prehranu te u konačnici sve skupa rezultira zdravljem ljudi.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bela Njari (mentor)

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majhen, Mario
Postupak sa klaoničkim nusproizvodima za vrijeme i nakon klaoničke obrade peradi, 2011., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Majhen, M. (2011) 'Postupak sa klaoničkim nusproizvodima za vrijeme i nakon klaoničke obrade peradi', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Majhen, Mario}, year = {2011}, pages = {48}, keywords = {nejestivi nusproizvodi klaoni\v{c}ke obrade peradi}, title = {Postupak sa klaoni\v{c}kim nusproizvodima za vrijeme i nakon klaoni\v{c}ke obrade peradi}, keyword = {nejestivi nusproizvodi klaoni\v{c}ke obrade peradi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Majhen, Mario}, year = {2011}, pages = {48}, keywords = {meat by-products}, title = {Procedure with meat by-products during and after meat processing poultry slaughterhouses}, keyword = {meat by-products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font