Pregled bibliografske jedinice broj: 563308
Utjecaj sastava smjesa za oblaganje prehrambenih proizvoda na teksturu pilećeg mesa
Utjecaj sastava smjesa za oblaganje prehrambenih proizvoda na teksturu pilećeg mesa, 2006., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 563308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sastava smjesa za oblaganje prehrambenih proizvoda na teksturu pilećeg mesa
(The Influence of the Composition of Coatings For Food Products on Chicken Meat Texture)
Autori
Karlović, Sven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.03
Godina
2006
Stranica
79
Mentor
Ježek, Damir
Ključne riječi
tvrdoća; čvrstoća; elastičnost; adhezivnost; tekstura; oblaganje piletina
(hardness; toughness; elasticity; adhezivity; texture; coating; chicken meat)
Sažetak
U radu je na analizatoru teksture TA.HDPlus izvršena instrumentalna analiza 10 različitih smjesa za oblaganje prehrambenih proizvoda. Od teksturalnih parametara ispitivane su tvrdoća, čvrstoća, elastičnost, adhezivnost i žilavost. Istraživanje je pokazalo da najveću tvrdoću imaju smjese za oblaganje koje u sastavu sadrže Fibrex. Najveću čvrstoću imaju smjese kod kojih je u sastav dodan pektin. Kod ispitivanja adhezivnosti pokazalo se da adhezivnost raste porastom udjela rižinog škroba ili pektina u smjesi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Ježek
(mentor)