Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 56321

Prilog proučavanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja


Levaj, Branka; Konja, Gordana
Prilog proučavanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja // 15. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 113-125 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 56321 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prilog proučavanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja
(Contribution to Study of Physical and Chemical Properties of Pectin Substances in Peach during Maturing and Storage)

Autori
Levaj, Branka ; Konja, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
15. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Pliestić, Stjepan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999, 113-125

Skup
15. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 21.01.1999. - 23.01.1999

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Pektin; breskva; čvrstoća gela; dozrijevanje; skladištenje; marmelada
(Pectin; peach; gel strength; maturing; storage; marmalade)

Sažetak
Tekstura bresaka različitih sorata često doživljava različite promjene tijekom procesa dozrijevanja i skladištenja, što uvelike utječe na uspješnost njihova transporta, skladištenja i svakako preradbe. Poznavajući taj proces kod određenih sorti može se, ovisno o namjeni, odrediti optimalno vrijeme njihove berbe. Za promjenu teksture odgovorne su promjene sastava i masenog udjela stanične stjenke i njezinih pektinskih frakcija u mezokarpu ploda. U radu su praćene te promjene u bresaka Redskin (kalanka) u različitim stadijima zrelosti te tijekom skladištenja. Nadalje, pratilo se kako te promjene utječu na proces želiranja u proizvodnji marmelade iz bresaka Fayette (kalanke), različitih stadija zrelosti, mjerenjem čvrstoće priređenih marmelada. Dobiveni rezultati upućuju na zaključak da breskve ispitivanih sorti doživljavaju bitne promjene teksture tijekom zrenja i skladištenja. Bitne promjene teksture bresaka Redskin uključuju process mekšanja što je posljedica smanjenja udjela stanične stijenke i pektinskih frakcija u mezokarpu tijekom zrenja i skladištenja. Promjene čvrstoće pripremljenih marmelada iz bresaka Fayette u određenoj mjeri su ovisne o promjenama teksture, mada u svim ispitivanim razdobljima nisu ujednačene. To upućuje na zaključak da pektinske frakcije odgovorne za čvrstoću mezokarpa nisu podjednako odgovorne i za proces želiranja koji se odvija tijekom pripreme marmelada.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058505

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (autor)

Avatar Url Gordana Konja (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Levaj, Branka; Konja, Gordana
Prilog proučavanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja // 15. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 113-125 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Levaj, B. & Konja, G. (1999) Prilog proučavanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladištenja. U: Pliestić, S. (ur.)15. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem.
@article{article, author = {Levaj, Branka and Konja, Gordana}, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {1999}, pages = {113-125}, keywords = {Pektin, breskva, \v{c}vrsto\'{c}a gela, dozrijevanje, skladi\v{s}tenje, marmelada}, title = {Prilog prou\v{c}avanju fizikalno-kemijskih svojstava pektinskih tvari bresaka tijekom zrenja i skladi\v{s}tenja}, keyword = {Pektin, breskva, \v{c}vrsto\'{c}a gela, dozrijevanje, skladi\v{s}tenje, marmelada}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Levaj, Branka and Konja, Gordana}, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {1999}, pages = {113-125}, keywords = {Pectin, peach, gel strength, maturing, storage, marmalade}, title = {Contribution to Study of Physical and Chemical Properties of Pectin Substances in Peach during Maturing and Storage}, keyword = {Pectin, peach, gel strength, maturing, storage, marmalade}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font