Pregled bibliografske jedinice broj: 563147
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i sojinog mlijeka
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i sojinog mlijeka, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 563147 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i sojinog mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound on physical and rheologicalproperties of cow milk and soymilk)
Autori
Travica, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.02
Godina
2011
Stranica
63
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvuk; kravlje mlijeko; sojino mlijeko; fizikalna svojstva; reološka svojstva
(ultrasound; cow's milk; soymilk; physical properties; rheological properties)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta, nominalne snage od 400 W i konstantne frekvencije od 24 kHz, na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i sojinog mlijeka. Praćen je utjecaj sljedećih parametara ultrazvuka: amplitude (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %), vremena obrade mlijeka (t = 2 ; 6 ; 10 ; 15 minuta) i ciklusa (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1) na promjenu temperature, pH-vrijednosti i gustoće. Promjene prividne viskoznosti, koeficijenta konzistencije, indeksa tečenja i koeficijenta regresije praćene su pri ovim procesnim parametrima: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %), vrijeme obrade (t = 2 ; 15 minuta), primijenjeni ciklus (c = 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Dobiveni rezultati pokazali su da je nakon obrade ultrazvukom došlo do značajnog povećanja temperature kravljeg i sojinog mlijeka, sniženja pH vrijednosti kravljeg mlijeka i povećanja pH-vrijednosti sojinog mlijeka, pada gustoće kravljeg mlijeka te rasta gustoće sojinog mlijeka. Utjecaj ultrazvuka je najznačajniji na promjenu temperature. Obrada ultrazvukom nije utjecala na promjenu tipa tečenja kravljeg i sojinog mlijeka. Oba mlijeka su zadržala nenewtonski karakter, odnosno karakterizira ih dilatantan tip tečenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb