Pregled bibliografske jedinice broj: 563132
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 563132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
(Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on the stability of emulsions of goat and sheep milk expressed by the emulsion stability index)
Autori
Hoško, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvuk; emulgiranje; kozje mlijeko; ovčje mlijeko
(ultrasound; emulsification; goat milk; sheep milk)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7, 10 i 14 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 30 kHz na stabilnost emulzija kod kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko Indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 100 W na apsorbanciju i apsorbanciju nakon 24 sata pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 9“. Vrijednosti mutnoće, mutnoće nakon 24 sata i ISE izračunate su preko izmjerenih vrijednosti apsorbancija i apsorbancija nakon 24 sata kozjeg i ovčjeg mlijeka. Utjecaji promjera sonde i procesnih parametara prikazani su Pareto dijagramom (ANOVA). Utjecaj promjera sonde pokazuje najveći utjecaj na povećanje vrijednosti ISE kozjeg mlijeka, zatim slijede ciklus i amplituda, a vrijeme obrade nema značajan utjecaj. Kod ovčjeg mlijeka najveći utjecaj na povećanje vrijednosti ISE ima ciklus, zatim slijede vrijeme obrade i amplituda, a promjer sonde nema značajan utjecaj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb