Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 563132

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije


Hoško, Tatjana
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 563132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
(Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on the stability of emulsions of goat and sheep milk expressed by the emulsion stability index)

Autori
Hoško, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
ultrazvuk; emulgiranje; kozje mlijeko; ovčje mlijeko
(ultrasound; emulsification; goat milk; sheep milk)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7, 10 i 14 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 30 kHz na stabilnost emulzija kod kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko Indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 100 W na apsorbanciju i apsorbanciju nakon 24 sata pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 9“. Vrijednosti mutnoće, mutnoće nakon 24 sata i ISE izračunate su preko izmjerenih vrijednosti apsorbancija i apsorbancija nakon 24 sata kozjeg i ovčjeg mlijeka. Utjecaji promjera sonde i procesnih parametara prikazani su Pareto dijagramom (ANOVA). Utjecaj promjera sonde pokazuje najveći utjecaj na povećanje vrijednosti ISE kozjeg mlijeka, zatim slijede ciklus i amplituda, a vrijeme obrade nema značajan utjecaj. Kod ovčjeg mlijeka najveći utjecaj na povećanje vrijednosti ISE ima ciklus, zatim slijede vrijeme obrade i amplituda, a promjer sonde nema značajan utjecaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hoško, Tatjana
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hoško, T. (2011) 'Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ho\v{s}ko, Tatjana}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {ultrazvuk, emulgiranje, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko}, title = {Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost kozjeg i ov\v{c}jeg mlijeka izra\v{z}enog preko indeksa stabilnosti emulzije}, keyword = {ultrazvuk, emulgiranje, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ho\v{s}ko, Tatjana}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {ultrasound, emulsification, goat milk, sheep milk}, title = {Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on the stability of emulsions of goat and sheep milk expressed by the emulsion stability index}, keyword = {ultrasound, emulsification, goat milk, sheep milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font