Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 563129

Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka


Onić, Petra
Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 563129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka
(Influence of 24kHz frequency ultrasound on physical and rheological properties of cow and goat milk)

Autori
Onić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.10

Godina
2010

Stranica
65

Mentor
Tripalo, Branko

Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
ultrazvuk; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; fizikalna svojstva; reološka svojstva
(ultrasound; cow milk; goat milk; physical properties; rheological properties)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta, snage 400 W konstantne frekvencije od 24 kHz, na promjenu fizikalnih i reoloških svojstava kravljeg i kozjeg mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu, pH vrijednost i gustoću pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Promjene prividne viskoznosti, koeficijenta konzistencije, indeksa tečenja i koeficijenta regresije praćene su pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka visokog intenziteta: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“ i Mcrosoft Excel. Reološki parametri određeni su metodom linearne regresije na osnovi izmjerenih podataka (brzine smicanja i napona smicanja). Nakon obrade ultrazvukom nije došlo do promjene tipa tečenja kravljeg i kozjeg mlijeka. Oba mlijeka i dalje pokazuju nenewtonski karakter, tj. karakterizira ih dilatantan tip tečenja. Utjecajem ultrazvuka dolazi do povećanja temperature kravljeg i kozjeg mlijeka, a najjači utjecaj ima vrijeme obrade. Utvrđeno je da kod oba mlijeka dolazi do smanjenja pH vrijednosti. Nakon obrade ultrazvukom gustoća kravljeg mlijeka opada, dok gustoća kozjeg mlijeka raste.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branko Tripalo (mentor)

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Onić, Petra
Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Onić, P. (2010) 'Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Oni\'{c}, Petra}, year = {2010}, pages = {65}, keywords = {ultrazvuk, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, fizikalna svojstva, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reolo\v{s}ka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka}, keyword = {ultrazvuk, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, fizikalna svojstva, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Oni\'{c}, Petra}, year = {2010}, pages = {65}, keywords = {ultrasound, cow milk, goat milk, physical properties, rheological properties}, title = {Influence of 24kHz frequency ultrasound on physical and rheological properties of cow and goat milk}, keyword = {ultrasound, cow milk, goat milk, physical properties, rheological properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font