Pregled bibliografske jedinice broj: 563129
Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka
Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 563129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka
(Influence of 24kHz frequency ultrasound on physical and rheological properties of cow and goat milk)
Autori
Onić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
2010
Stranica
65
Mentor
Tripalo, Branko
Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvuk; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; fizikalna svojstva; reološka svojstva
(ultrasound; cow milk; goat milk; physical properties; rheological properties)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta, snage 400 W konstantne frekvencije od 24 kHz, na promjenu fizikalnih i reoloških svojstava kravljeg i kozjeg mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu, pH vrijednost i gustoću pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Promjene prividne viskoznosti, koeficijenta konzistencije, indeksa tečenja i koeficijenta regresije praćene su pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka visokog intenziteta: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“ i Mcrosoft Excel. Reološki parametri određeni su metodom linearne regresije na osnovi izmjerenih podataka (brzine smicanja i napona smicanja). Nakon obrade ultrazvukom nije došlo do promjene tipa tečenja kravljeg i kozjeg mlijeka. Oba mlijeka i dalje pokazuju nenewtonski karakter, tj. karakterizira ih dilatantan tip tečenja. Utjecajem ultrazvuka dolazi do povećanja temperature kravljeg i kozjeg mlijeka, a najjači utjecaj ima vrijeme obrade. Utvrđeno je da kod oba mlijeka dolazi do smanjenja pH vrijednosti. Nakon obrade ultrazvukom gustoća kravljeg mlijeka opada, dok gustoća kozjeg mlijeka raste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb