Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 56271

Ispitivanje kakvoće pektina svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti


Levaj, Branka; Javor, Ivana; Rendulić, Mirjana; Raspović, Dragutin
Ispitivanje kakvoće pektina svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti // 16. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2000. str. 81-89 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 56271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje kakvoće pektina svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti
(Study of Quality of Pectin Supstances in fresh and frozen Peaches of Various Degree of Maturity)

Autori
Levaj, Branka ; Javor, Ivana ; Rendulić, Mirjana ; Raspović, Dragutin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
16. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Krička, Tajana - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2000, 81-89

Skup
16. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.01.2000. - 21.01.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Pektin; breskva; čvrstoća gela; dozrijevanje; skladištenje; marmelada
(Pectin; peach; gel strength; maturing; storage; marmalade)

Sažetak
Study of Quality of Pectin Supstances in fresh and frozen Peaches of Various Degree of Maturity Pektinske tvari breskve tijekom zrenja i skladištenja kako u svježem tako i zamrznutom stanju doživljavaju određene promjene sastava i strukture. Nastale promjene utječu na njihova svojstva. U proizvodnji marmelade najvažnije svojstvo pektinskih tvari svakako je sposobnost tvorbe gela koje također podliježe tim promjenama. Ispitivane su breskve u različitim stadijima zrelosti, te tijekom skladištenja. U svim uzorcima praćeni su osnovni kemijski parametric, te su ekstrahirane i kolorimetrijski kvantitativno određene tri pektinske frakcije (pectin topljiv u vodi, u oksalatu i u lužini). Dobiveni rezultati ukazuju da dolazi do promjena kako osnovnog kemijskog sastava, tako i ekstrahiranih pektinskih frakcija. Tijekom zrenja i skladištenja u svježem stanju dolazi do smanjenja udjela pektina topljivog u lužini i porasta udjela pektina topljivog u vodi, dok udio pektina topljivog u oksalatu uglavnom ostaje nepromijenjen. U smrznutim breskvama najveće promjene pektinskog sastava zamijećene su u najmanje zrelim breskvama. Čvrstoća marmelada priređenih iz svježih bresaka smanjuje se s porastom stupnja zrelosti bresaka. Marmelade priređene iz smrznutih bresaka podjednake su čvrstoće neovisno o stupnju zrelosti bresaka neposredno prije smrzavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058505

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Levaj, Branka; Javor, Ivana; Rendulić, Mirjana; Raspović, Dragutin
Ispitivanje kakvoće pektina svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti // 16. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2000. str. 81-89 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Levaj, B., Javor, I., Rendulić, M. & Raspović, D. (2000) Ispitivanje kakvoće pektina svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti. U: Krička, T. (ur.)16. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem.
@article{article, author = {Levaj, Branka and Javor, Ivana and Renduli\'{c}, Mirjana and Raspovi\'{c}, Dragutin}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2000}, pages = {81-89}, keywords = {Pektin, breskva, \v{c}vrsto\'{c}a gela, dozrijevanje, skladi\v{s}tenje, marmelada}, title = {Ispitivanje kakvo\'{c}e pektina svje\v{z}e i smrznute breskve razli\v{c}itih stupnjeva zrelosti}, keyword = {Pektin, breskva, \v{c}vrsto\'{c}a gela, dozrijevanje, skladi\v{s}tenje, marmelada}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Levaj, Branka and Javor, Ivana and Renduli\'{c}, Mirjana and Raspovi\'{c}, Dragutin}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2000}, pages = {81-89}, keywords = {Pectin, peach, gel strength, maturing, storage, marmalade}, title = {Study of Quality of Pectin Supstances in fresh and frozen Peaches of Various Degree of Maturity}, keyword = {Pectin, peach, gel strength, maturing, storage, marmalade}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font