Pregled bibliografske jedinice broj: 561843
Utjecaj toplinskih tretmana na kvalitetu bresaka tijekom skladištenja
Utjecaj toplinskih tretmana na kvalitetu bresaka tijekom skladištenja, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 561843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj toplinskih tretmana na kvalitetu bresaka tijekom skladištenja
(Effects of heat treatment on postharvest quality of peaches)
Autori
Lovrić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.05
Godina
2010
Stranica
47
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
breskva; toplinski tretman; skladištenje; karotenoidi; antocijani; pektini
(peach; heat treatment; storage; carotenoids; anthocyanins; pectin)
Sažetak
U cilju produženja trajnosti, breskve se prije skladištenja mogu podvrgnuti kratkom i relativno blagom toplinskom tretmanu. Tako tretirane breskve ponekad pokazuju i određene nepoželjne osobine kao što je crvenilo mesa. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tretmana od 45oC u trajanju od 24 minute ; 48oC u trajanju 6 minuta i 52oC u trajanju od 2 minute i skladištenja 2 i 4 tjedna na kvalitetu breskve sorte Fantasia. Na tako tretiranim breskvama određivana su fizikalno-kemijska svojstva, količina ukupnih karotenoida, antocijana i količina pektina topljivog u vodi, oksalatu i lužini. U breskvama sa crvenilom mesa ustanovljena je povećana količina antocijana, dok se količina karotenoida smanjuje. Količina antocijana i karotenoida nakon skladištenja najbolje su očuvane toplinskim tretmanom na 48oC, dok su pektini najbolje očuvani nakon toplinskog tretmana na 52 oC.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Rad je proveden u suradnji s prof. dr. sc. Tomislavom Jemrićem s Agronomskog fakulteta
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)