Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 561843

Utjecaj toplinskih tretmana na kvalitetu bresaka tijekom skladištenja


Lovrić, Martina
Utjecaj toplinskih tretmana na kvalitetu bresaka tijekom skladištenja, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 561843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj toplinskih tretmana na kvalitetu bresaka tijekom skladištenja
(Effects of heat treatment on postharvest quality of peaches)

Autori
Lovrić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.05

Godina
2010

Stranica
47

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
breskva; toplinski tretman; skladištenje; karotenoidi; antocijani; pektini
(peach; heat treatment; storage; carotenoids; anthocyanins; pectin)

Sažetak
U cilju produženja trajnosti, breskve se prije skladištenja mogu podvrgnuti kratkom i relativno blagom toplinskom tretmanu. Tako tretirane breskve ponekad pokazuju i određene nepoželjne osobine kao što je crvenilo mesa. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tretmana od 45oC u trajanju od 24 minute ; 48oC u trajanju 6 minuta i 52oC u trajanju od 2 minute i skladištenja 2 i 4 tjedna na kvalitetu breskve sorte Fantasia. Na tako tretiranim breskvama određivana su fizikalno-kemijska svojstva, količina ukupnih karotenoida, antocijana i količina pektina topljivog u vodi, oksalatu i lužini. U breskvama sa crvenilom mesa ustanovljena je povećana količina antocijana, dok se količina karotenoida smanjuje. Količina antocijana i karotenoida nakon skladištenja najbolje su očuvane toplinskim tretmanom na 48oC, dok su pektini najbolje očuvani nakon toplinskog tretmana na 52 oC.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Rad je proveden u suradnji s prof. dr. sc. Tomislavom Jemrićem s Agronomskog fakulteta



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Martina
Utjecaj toplinskih tretmana na kvalitetu bresaka tijekom skladištenja, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lovrić, M. (2010) 'Utjecaj toplinskih tretmana na kvalitetu bresaka tijekom skladištenja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Martina}, year = {2010}, pages = {47}, keywords = {breskva, toplinski tretman, skladi\v{s}tenje, karotenoidi, antocijani, pektini}, title = {Utjecaj toplinskih tretmana na kvalitetu bresaka tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {breskva, toplinski tretman, skladi\v{s}tenje, karotenoidi, antocijani, pektini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Martina}, year = {2010}, pages = {47}, keywords = {peach, heat treatment, storage, carotenoids, anthocyanins, pectin}, title = {Effects of heat treatment on postharvest quality of peaches}, keyword = {peach, heat treatment, storage, carotenoids, anthocyanins, pectin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font