Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 561724

Školjkaši kao hrana


Ribarić, Bruno
Školjkaši kao hrana, 2011., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 561724 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Školjkaši kao hrana
(Bivalve molluscs as food)

Autori
Ribarić, Bruno

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.11

Godina
2011

Stranica
60

Mentor
Cvrtila Fleck, Željka

Ključne riječi
školjkaši; onečišćenja; toksini; mikroorganizmi; teški metali
(shellfish; pollution; toxins; microorganisms; heavy metals)

Sažetak
U radu su opisane karakteristike toksina prisutnih u školjkašima, mikrobiološka onečišćenja školjkaša te kemijski sastav mesa školjkaša sa osvrtom na moguću prisutnost teških metala. Sindromi trovanja biotoksinima u ljudi su ASP (trovanje školjkašima koje uzrokuje gubitak pamćenja), PSP (trovanje školjkašima koje uzrokuje paralizu), DSP (trovanje školjkašima koje uzrokuje diareju), NSP (neurotoksično trovanje školjkašima) i AZP (azaspiracidno trovanje školjkašima). Na području Republike Hrvatske javljaju se ASP, PSP i DSP trovanja. Školjkaši se mogu kontaminirati mikroorganizmima. Od virusa najznačajniji su virus hepatitisa A i norovirusi, a od bakterija Sallmonella sp., Vibrio sp., Shigella sp. i Campylobacter sp. Kontaminacija teškim metalima najčešće nastaje nakon zagađenja mora industrijskim, poljoprivrednim i urbanim otpadom. Od teških metala najopasniji po ljudsko zdravlje su Hg, As, Cd i Pb. Meso školjkaša predstavlja kvalitetnu namirnicu budući da sadrži malo masti, a dobar je izvor bjelančevina koje se sastoje uvelike od esencijalnih aminokiselina, a uz to se u mesu nalaze i omega (Ω)-3-masne kiseline, razni minerali (Fe, Zn, Cu), vitamini (B12) i fitosteroli koji smanjuju resorpciju kolesterola iz crijeva u ljudi.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ribarić, Bruno
Školjkaši kao hrana, 2011., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Ribarić, B. (2011) 'Školjkaši kao hrana', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ribari\'{c}, Bruno}, year = {2011}, pages = {60}, keywords = {\v{s}koljka\v{s}i, one\v{c}i\v{s}\'{c}enja, toksini, mikroorganizmi, te\v{s}ki metali}, title = {\v{S}koljka\v{s}i kao hrana}, keyword = {\v{s}koljka\v{s}i, one\v{c}i\v{s}\'{c}enja, toksini, mikroorganizmi, te\v{s}ki metali}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ribari\'{c}, Bruno}, year = {2011}, pages = {60}, keywords = {shellfish, pollution, toxins, microorganisms, heavy metals}, title = {Bivalve molluscs as food}, keyword = {shellfish, pollution, toxins, microorganisms, heavy metals}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font