Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560909

Hrana kao izvor izloženosti toksičnim metalima i metaloidima i njihovi učinci na zdravlje ljudi


Piasek, Martina
Hrana kao izvor izloženosti toksičnim metalima i metaloidima i njihovi učinci na zdravlje ljudi // Knjiga sažetaka, Onečišćivači u okolišu, opasne i štetne tvari u hrani / Vasić-Rački, Đurđa (ur.).
Zagreb: HATZ, HAH i PBF Zagreb, 2010. str. 15-18 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 560909 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hrana kao izvor izloženosti toksičnim metalima i metaloidima i njihovi učinci na zdravlje ljudi
(Food as a source of exposure to toxic metals and metalloids and their effects on human health)

Autori
Piasek, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka, Onečišćivači u okolišu, opasne i štetne tvari u hrani / Vasić-Rački, Đurđa - Zagreb : HATZ, HAH i PBF Zagreb, 2010, 15-18

ISBN
978-953-7076-19-1

Skup
Znanstveno-stručni skup "Onečišćivači u okolišu, opasne i štetne tvari u hrani"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 02.12.2010

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hrana; izloženost; ljudsko zdravlje; metali; metaloidi; toksični učinci
(food; exposure; human health; metals; metalloids; toxic effects)

Sažetak
Hrana je izvor nutrijenata ali i najčešći izvor izloženosti toksičnim metalima i metaloidima u općem stanovništvu. Najvažniji toksični metali jesu olovo, kadmij i živa i metaloid arsen. Prilikom procjena izloženosti, unosa i rizika za štetne toksične učinke metala i metaloida u ljudi treba imati na umu da su esencijalnost i toksičnost metala i metaloida usko povezani. Potrebna su stalna praćenja i nadzor razina metala i metaloida u ljudskoj prehrani, jednako u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla, u svim vrstama voda za piće, ali i u dodacima prehrani čija je dostupnost na tržištu i opća popularnost u stalnom porastu. Potrebne su visokostručne preporuke nutricionista i toksikologa temeljene na rezultatima znanstvenih istraživanja koje se redovito ugrađuju u preporuke međunarodnih agencija (EFSA ; FAO/WHO JECFA) te odgovarajuću nacionalnu zakonsku regulativu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Napomena
Pozvano predavanje



POVEZANOST RADA


Projekti:
022-0222148-2135 - Izloženost metalima i njihovi učinci u graviditetu i postnatalnom razdoblju (Piasek, Martina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Piasek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piasek, Martina
Hrana kao izvor izloženosti toksičnim metalima i metaloidima i njihovi učinci na zdravlje ljudi // Knjiga sažetaka, Onečišćivači u okolišu, opasne i štetne tvari u hrani / Vasić-Rački, Đurđa (ur.).
Zagreb: HATZ, HAH i PBF Zagreb, 2010. str. 15-18 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Piasek, M. (2010) Hrana kao izvor izloženosti toksičnim metalima i metaloidima i njihovi učinci na zdravlje ljudi. U: Vasić-Rački, Đ. (ur.)Knjiga sažetaka, Onečišćivači u okolišu, opasne i štetne tvari u hrani.
@article{article, author = {Piasek, Martina}, editor = {Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJ.}, year = {2010}, pages = {15-18}, keywords = {hrana, izlo\v{z}enost, ljudsko zdravlje, metali, metaloidi, toksi\v{c}ni u\v{c}inci}, isbn = {978-953-7076-19-1}, title = {Hrana kao izvor izlo\v{z}enosti toksi\v{c}nim metalima i metaloidima i njihovi u\v{c}inci na zdravlje ljudi}, keyword = {hrana, izlo\v{z}enost, ljudsko zdravlje, metali, metaloidi, toksi\v{c}ni u\v{c}inci}, publisher = {HATZ, HAH i PBF Zagreb}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Piasek, Martina}, editor = {Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJ.}, year = {2010}, pages = {15-18}, keywords = {food, exposure, human health, metals, metalloids, toxic effects}, isbn = {978-953-7076-19-1}, title = {Food as a source of exposure to toxic metals and metalloids and their effects on human health}, keyword = {food, exposure, human health, metals, metalloids, toxic effects}, publisher = {HATZ, HAH i PBF Zagreb}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font