Pregled bibliografske jedinice broj: 560519
Učinak gnojidbe dušikom na dormantnost zrna kod pšenice
Učinak gnojidbe dušikom na dormantnost zrna kod pšenice // Zbornik radova 46. Hrvatski i 6. Međunarodni Simpozij Agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 399-403 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 560519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak gnojidbe dušikom na dormantnost zrna kod pšenice
(Nitrogen fertilizer effect on expression of grain dormancy in wheat)
Autori
Jukić, Katarina ; Burek Svetec, Nikolina ; Gunjača, Jerko ; Bukan, Miroslav ; Ikić, Ivica ; Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Maričević, Marko ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 46. Hrvatski i 6. Međunarodni Simpozij Agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 399-403
ISBN
978-953-6135-84-4
Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenica ; gnojidba dušikom ; dormantnost
(wheat ; nitrogen fertilization ; dormancy)
Sažetak
Deset kultivara ozime pšenice raširenih u proizvodnji u Republici Hrvatskoj sijano je u vegetacijskoj godini 2008/2009. na dvije lokacije, Botinec i Rugvica u poljskom pokusu postavljenom prema latiniziranom redno stupčastom dizajnu u dva ponavljanja s dvije razine gnojidbe dušikom. Kod niske razine gnojidbe dušikom (N0) dodano je 100 kgNha-1, dok je kod visoke razina gnojidbe dušikom (N1) dodano 185 kgN ha-1. Cilj rada je bio utvrditi utjecaj kultivara i doze dušika (N) na stupanj dormantnosti zrna u dva roka: žetvenoj zriobi (ŽZ) i 10 dana nakon žetvene zriobe (post-žetvena zrioba, PŽZ). Dormantnost zrna je procijenjena u testovima klijavosti i izražena indeksom klijanja (GI). Indeksi klijanja su u oba roka bili veći u Botincu nego u Rugvici ukazujući na izraženiju dormantnost zrna na lokaciji Rugvica. U žetvenoj zriobi na lokaciji Botinec doza N nije imala signifikantan učinak na razinu dormantnosti zrna dok je na lokaciji Rugvica došlo do povećanja razine dormantnosti zrna povećanjem doze N. Deset dana nakon žetvene zriobe povećana doza dušika u Botincu nije utjecala na razinu dormantnosti ili je smanjila razinu dormantnosti, ovisno o kultivaru, dok je u Rugvici povećala razinu dormantnosti kod većine kultivara.
Izvorni jezik
Fra
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-0688 - Povećanje učinkovitosti istraživanja primjenom naprednih biometrijskih modela (Gunjača, Jerko, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jerko Gunjača
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Rade Mlinar
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)
Slobodan Tomasović
(autor)
Miroslav Bukan
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Katarina Jukić
(autor)