Pregled bibliografske jedinice broj: 55901
Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca
Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca, 1999., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 55901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca
(Somatic cells and their influence on production and ripening of Podravec cheese)
Autori
Kalit, Samir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
1999
Stranica
95
Mentor
Lukač-Havranek, Jasmina
Ključne riječi
somatske stanice; tehnologija; zrenje; sir Podravec
(somatic cells; technology; ripening; Podravec cheese)
Sažetak
Istražen je utjecaj somatskih stanica na kemijski sastav, randman, iskoristivost masti i proteina u proizvodnji sira Podravca. Također je istražena uloga plazmina u proteolizi tijekom zrenja sira i povezanost koncentracije plazmina i broja somatskih stanica u mlijeku. Utvrđen je nepovoljan utjecaj povećanog broja somatskih stanica na kemijski sastav, randman, iskoristivost masti i proteina u tehnologiji sira Podravca. Proteoliza tijekom zrenja pokazala je da je plazmin važan enzim tijeko zrenja sira Podravca, a tretiranje mlijeka za sirenje urokinazom povećalo je WSN/TN (P=0, 07). Postotak gama- kazeina je signifikantno povećan u mlijeku (više od 500 000 somatskih stanica/ml) tretiranog urokinazom (P<0, 05). Aktivnost plazminogena/plazmina je povećana tijekom zrenja sira proizvedenog od mlijeka s visokim brojem somatskih stanica kao rezultat povećanja koncentracije plazminogena/plazmina u mlijeku sa visokim brojem somatskih stanica.
Izvorni jezik
Ger
POVEZANOST RADA