Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55901

Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca


Kalit, Samir
Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca, 1999., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 55901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca
(Somatic cells and their influence on production and ripening of Podravec cheese)

Autori
Kalit, Samir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
1999

Stranica
95

Mentor
Lukač-Havranek, Jasmina

Ključne riječi
somatske stanice; tehnologija; zrenje; sir Podravec
(somatic cells; technology; ripening; Podravec cheese)

Sažetak
Istražen je utjecaj somatskih stanica na kemijski sastav, randman, iskoristivost masti i proteina u proizvodnji sira Podravca. Također je istražena uloga plazmina u proteolizi tijekom zrenja sira i povezanost koncentracije plazmina i broja somatskih stanica u mlijeku. Utvrđen je nepovoljan utjecaj povećanog broja somatskih stanica na kemijski sastav, randman, iskoristivost masti i proteina u tehnologiji sira Podravca. Proteoliza tijekom zrenja pokazala je da je plazmin važan enzim tijeko zrenja sira Podravca, a tretiranje mlijeka za sirenje urokinazom povećalo je WSN/TN (P=0, 07). Postotak gama- kazeina je signifikantno povećan u mlijeku (više od 500 000 somatskih stanica/ml) tretiranog urokinazom (P<0, 05). Aktivnost plazminogena/plazmina je povećana tijekom zrenja sira proizvedenog od mlijeka s visokim brojem somatskih stanica kao rezultat povećanja koncentracije plazminogena/plazmina u mlijeku sa visokim brojem somatskih stanica.

Izvorni jezik
Ger



POVEZANOST RADA


Projekti:
178882

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasmina Havranek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kalit, Samir
Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca, 1999., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Kalit, S. (1999) 'Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca', magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kalit, Samir}, year = {1999}, pages = {95}, keywords = {somatske stanice, tehnologija, zrenje, sir Podravec}, title = {Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca}, keyword = {somatske stanice, tehnologija, zrenje, sir Podravec}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kalit, Samir}, year = {1999}, pages = {95}, keywords = {somatic cells, technology, ripening, Podravec cheese}, title = {Somatic cells and their influence on production and ripening of Podravec cheese}, keyword = {somatic cells, technology, ripening, Podravec cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font