Pregled bibliografske jedinice broj: 557732
Utjecaj visine zalamanja i zrelosti lista na prinos i kvalitetu virdžinijskih sorata duhana
Utjecaj visine zalamanja i zrelosti lista na prinos i kvalitetu virdžinijskih sorata duhana, 2011., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj visine zalamanja i zrelosti lista na prinos i kvalitetu virdžinijskih sorata duhana
(Effect of topping height and ripeness of leaf on yield and quality of Virginia tobacco cultivars)
Autori
Gršić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.01
Godina
2011
Stranica
111
Mentor
Butorac, Jasminka ; Čavlek, Miroslav
Ključne riječi
duhan; tip virdžinija; sorta; visina zalamanja; zrelost agronomska svojstva; kemijska svojstva; indeksi kvalitete
(tobacco; Virginia; variety; topping height; ripeness; agronomic traits; chemical properties; quality indices)
Sažetak
Zrelost duhana u vrijeme berbe presudna je za kvalitetu osušenog lista. Glavni cilj istraživanja bio je proučiti utjecaj zrelosti lista u momentu berbe na agronomska i kemijska svojstva virdžinijskih sorata duhana koje su najzastupljenije u proizvodnji duhana u Hrvatskoj. Istraživanja su provedena tijekom 2004., 2005. i 2007. godine po split-split plot shemi u četiri ponavljanja i visinom zalamanja (17 listova i 20 listova) kao glavnim faktorom, zrelošću (nezrelo, zrelo i prezrelo) kao podfaktorom i sortom (HVT 1, VJ 11 i DH 17) kao podpodfaktorom. Zrelost lista u momentu berbe utjecala je na prinos cijele biljke samo u godini s izrazitim vodnim stresom, i to u interakciji s visinom zalamanja. U tim se uvjetima višim zalamanjem i berbom zrelog duhana osiguravaju stabilniji i viši prinosi. Nesignifikantan utjecaj zrelosti u prve dvije godine rezultat je većih prinosa ostvarenih u donjim berbama berbom zreloga ili prezrelog duhana, a u gornjim berbama berbom nezrelih listova duhana. U prvoj je godini istraživanja prosječna cijena duhana odgađanjem trenutka berbe padala, a u trećoj godini kontinuirano je rasla. Ukupna vrijednost po hektaru, s malim izuzetcima, slijedila je trend prosječnih cijena. Najbolji agronomski pokazatelji, a s malim varijacijama i kvalitativni pokazatelji, ostvareni su sa sortom HVT 1. Kemijska svojstva duhana bila su više pod utjecajem vremenskih prilika nego faktora u istraživanju. S povećanjem stupnja zrelosti u momentu berbe sadržaj nikotina se povećavao. Iznimka je bila 2004. godina, kada se uz nižu visinu zalamanja sadržaj nikotina odlaganjem momenta berbe smanjivao. Sadržaj bjelančevina u 2005. godini povećavao se do optimalne zrelosti, a nakon toga se smanjivao. U 2007. godini intenzitet smanjenja sadržaja bjelančevina odgodom berbe ovisio je o sortama. Najveći sadržaj ukupnog dušika utvrđen je u 2004. godini u prezrelom duhanu, a u 2007. utvrđeno je zajedničko djelovanje zrelosti i sorte. Odgodom berbe sadržaj reducirajućih šećera smanjivao se samo u 2007. godini, a intenzitet smanjenja ovisio je o sortama. Odlaganjem vremena berbe omjer reducirajući šećeri/nikotin smanjivao se, a u 2007. intenzitet smanjenja ovisio je o sorti. Omjeri N-bjelančevina/ukupni dušik i ukupni dušik/nikotin u 2005. i 2007. također su se odgodom berbe smanjivali. U 2004. ovisili su o zajedničkom djelovanju zrelosti i sorte, a omjer ukupni dušik/nikotin i o djelovanju visine zalamanja i zrelosti lista.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
092-0000000-3585 - Odnos između zrelosti i kvalitete lista virdžinijskog duhana (Čavlek, Miroslav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Duhanski institut Zagreb