Pregled bibliografske jedinice broj: 557718
Lačan ne haje toliko za ljubav - gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse
Lačan ne haje toliko za ljubav - gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse // Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, XLIX (2011), 49; 9-25 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 557718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Lačan ne haje toliko za ljubav - gastronomija Dunda Maroja između srednjovjekovlja i renesanse
(Gastronomy in Držić's Dundo Maroje Between the middle ages and the renaissance)
Autori
Ivanišević, Jelena
Izvornik
Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku (1330-0598) XLIX
(2011), 49;
9-25
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
držić; dundo maroje; gastronomija
(držić; dundo maroje; gastronomy)
Sažetak
Tema hrane u hrvatskoj književnost rijetko je bila predmet istraživanja. Iako se o Marinu Držiću pisalo mnogo, tematska i motivska razina koja se tiče prehrane u Držićevu je pismu slabo osvijetljena. Ovaj će rad pokušati skicirati opseg korištenja motiva vezanih uz prehranu u komediji Dundo Maroje, pokazati koliki je utjecaj kulinarstva renesanse na jelovnike opisane u djelu, iščitati razlike u prehrani bogatih i siromašnih slojeva koje možemo rekonstruirati iz teksta, odnosno ukazati na višeslojnost i višeznačnost gastronomskih tema u Držićevu djelu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
189-1890667-0660 - Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća (Belaj, Melanija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Profili:
Jelena Ivanišević
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)