Pregled bibliografske jedinice broj: 557503
Proizvodnja kupinovog vina mikrofermentacijom s komercijalnim vinskim kvascem Fermol Mediterraneé
Proizvodnja kupinovog vina mikrofermentacijom s komercijalnim vinskim kvascem Fermol Mediterraneé, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557503 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja kupinovog vina mikrofermentacijom s komercijalnim vinskim kvascem Fermol Mediterraneé
(Production of blackberry wine by microfermentation using commercial yeast Fermol Mediterraneé)
Autori
Mujadžić, Sven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2011
Stranica
50
Mentor
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
kupinovo vino; vinski kvasac; fermentacija
(blackberry wine; wine yeast; fermentation)
Sažetak
Provedena je mikrofermentacija kupinovog soka pri temperaturi 23ºC kako bi se istražila fermentacijska svojstva komercijalnog kvasca Fermol Mediterraneé u malom mjerilu. Fermentacijska aktivnost je praćena mjerenjem mase oslobođenog CO2 i brzine proizvodnje CO2 tijekom fermentacije. Kvasac Fermol Mediterraneé započeo je fermentaciju brže od ranije istraženog kvasca Fermol Rouge. Koncentracija hlapljivih kiselina nastalih tijekom fermentacije kvascem Fermol Mediterraneé bila je malo manja od one koja je nastala fermentacijom kvascem Fermol Rouge, dok su koncentracije neprevrelih šećera, etanola i ukupnih kiselina te pH bili slični u vinima proizvedenim pomoću oba kvasca. Kemijski sastav proizvedenog vina u skladu je s Pravilnikom o voćnim vinima. Zahvaljujući dobrim fermentacijskim svojstvima komercijalni kvasac Fermol Mediterraneé može se primijeniti u proizvodnji kupinovog vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vlatka Petravić Tominac
(mentor)