Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557301

Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva mliječne čokolade


Horvat, Morena
Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva mliječne čokolade, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557301 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva mliječne čokolade
(Effect of probiotic Lactobacillus helveticus M92 on the functional properties of milk chocolate)

Autori
Horvat, Morena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2011

Stranica
55

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
mliječna čokolada; probiotik; Lactobacillus helveticus M92; funkcionalna svojstva
(chocolate milk; probiotic; Lactobacillus helveticus M92; functional properties)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio proizvesti mliječnu čokoladu s dodatkom probiotika Lactobacillus helveticus M92. Provedene analize pokazale su da probiotički soj Lactobacillus helveticus M92 dobro preživljava u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta kada se nalazi u novom probiotičkom proizvodu. Dodatak probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 nije izazvao nikakve promjene ni kemijskih, niti senzorskih svojstava čokolade. Mliječna čokolada u kojoj je saharoza zamijenjena maltitolom i inulinom ima smanjenu energetsku vrijednost i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Zbog dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 i zamjene saharoze maltitolom i inulinom u mliječnoj čokoladi, očekuje se pozitivni učinak na ljudsko zdravlje. Takvu mliječnu čokoladu ubrajamo u funkcionalne čokolade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Morena
Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva mliječne čokolade, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Horvat, M. (2011) 'Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva mliječne čokolade', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Morena}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {mlije\v{c}na \v{c}okolada, probiotik, Lactobacillus helveticus M92, funkcionalna svojstva}, title = {Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva mlije\v{c}ne \v{c}okolade}, keyword = {mlije\v{c}na \v{c}okolada, probiotik, Lactobacillus helveticus M92, funkcionalna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Morena}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {chocolate milk, probiotic, Lactobacillus helveticus M92, functional properties}, title = {Effect of probiotic Lactobacillus helveticus M92 on the functional properties of milk chocolate}, keyword = {chocolate milk, probiotic, Lactobacillus helveticus M92, functional properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font