Pregled bibliografske jedinice broj: 557301
Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva mliječne čokolade
Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva mliječne čokolade, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557301 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva mliječne čokolade
(Effect of probiotic Lactobacillus helveticus M92 on the functional properties of milk chocolate)
Autori
Horvat, Morena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2011
Stranica
55
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
mliječna čokolada; probiotik; Lactobacillus helveticus M92; funkcionalna svojstva
(chocolate milk; probiotic; Lactobacillus helveticus M92; functional properties)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio proizvesti mliječnu čokoladu s dodatkom probiotika Lactobacillus helveticus M92. Provedene analize pokazale su da probiotički soj Lactobacillus helveticus M92 dobro preživljava u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta kada se nalazi u novom probiotičkom proizvodu. Dodatak probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 nije izazvao nikakve promjene ni kemijskih, niti senzorskih svojstava čokolade. Mliječna čokolada u kojoj je saharoza zamijenjena maltitolom i inulinom ima smanjenu energetsku vrijednost i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Zbog dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 i zamjene saharoze maltitolom i inulinom u mliječnoj čokoladi, očekuje se pozitivni učinak na ljudsko zdravlje. Takvu mliječnu čokoladu ubrajamo u funkcionalne čokolade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)