Pregled bibliografske jedinice broj: 557241
Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva
Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva
(Characterization of the lactic acid bacteria microbial population from autochthonous cheeses)
Autori
Pobrić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
autohtoni svježi sir; bakterije mliječne kiseline; identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena; probiotičke starter kulture
(autochthonous fresh cheese; lactic acid bacteria; identification by sequencing 16S rRNA gene; probiotic starter cultures)
Sažetak
U ovom radu provedena je izolacija i karakterizacija autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), prirodno prisutne u tradicionalnom proizvedenom svježem siru, s ciljem definiranja probiotičkih starter kultura. Odabrane autohtone bakterije su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda okarakterizirane kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni, koki ili štapići, koji uspješno spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, te sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline. Mikrobiološka analiza pokazala je da BMK predstavljaju dominantnu autohtonu bakterijsku populaciju u svježem siru. Iz autohtonog svježeg sira odabrano je 14 različitih bakterijskih sojeva, čija je daljna identifikacija, provedena sekvencioniranjem 16S rRNA gena, potvrdila da se radi o različitim sojevima BMK. Autohtoni izolati BGAL 3-19, BGAL 3-43, BGAL 3-54 i BGGO 5-3 su pokazali visoki stupanj preživljavanja u gastrointestinalnom traktu (GIT) in vitro. Odabrani izolat BGAL 3-19 je osjetljiv na sve ispitane antibiotike, osim na vankomicin, za koji predstavnici Lactobacillus vrsta imaju urođenu rezistenciju, dok je BGGO 5-3 pored vankomicina rezistentan i na neomicin i streptomicin. Analizom površinskih proteina autohtonih BMK pomoću SDS-PAGE utvrđeno je da soj BGGO 7-28 posjeduje S-layer protein koji može imati važnu ulogu u probiotičkim svojstvima ovog soja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)