Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557241

Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva


Pobrić, Jelena
Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva
(Characterization of the lactic acid bacteria microbial population from autochthonous cheeses)

Autori
Pobrić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
autohtoni svježi sir; bakterije mliječne kiseline; identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena; probiotičke starter kulture
(autochthonous fresh cheese; lactic acid bacteria; identification by sequencing 16S rRNA gene; probiotic starter cultures)

Sažetak
U ovom radu provedena je izolacija i karakterizacija autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), prirodno prisutne u tradicionalnom proizvedenom svježem siru, s ciljem definiranja probiotičkih starter kultura. Odabrane autohtone bakterije su pomoću klasičnih mikrobioloških metoda okarakterizirane kao gram-pozitivni, katalaza-negativni, nesporogeni, koki ili štapići, koji uspješno spuštaju pH vrijednost hranjive podloge, te sintetiziraju visoke koncentracije mliječne kiseline. Mikrobiološka analiza pokazala je da BMK predstavljaju dominantnu autohtonu bakterijsku populaciju u svježem siru. Iz autohtonog svježeg sira odabrano je 14 različitih bakterijskih sojeva, čija je daljna identifikacija, provedena sekvencioniranjem 16S rRNA gena, potvrdila da se radi o različitim sojevima BMK. Autohtoni izolati BGAL 3-19, BGAL 3-43, BGAL 3-54 i BGGO 5-3 su pokazali visoki stupanj preživljavanja u gastrointestinalnom traktu (GIT) in vitro. Odabrani izolat BGAL 3-19 je osjetljiv na sve ispitane antibiotike, osim na vankomicin, za koji predstavnici Lactobacillus vrsta imaju urođenu rezistenciju, dok je BGGO 5-3 pored vankomicina rezistentan i na neomicin i streptomicin. Analizom površinskih proteina autohtonih BMK pomoću SDS-PAGE utvrđeno je da soj BGGO 7-28 posjeduje S-layer protein koji može imati važnu ulogu u probiotičkim svojstvima ovog soja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pobrić, Jelena
Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pobrić, J. (2011) 'Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline iz autohtonih sireva', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pobri\'{c}, Jelena}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {autohtoni svje\v{z}i sir, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena, probioti\v{c}ke starter kulture}, title = {Karakterizacija mikrobne populacije bakterija mlije\v{c}ne kiseline iz autohtonih sireva}, keyword = {autohtoni svje\v{z}i sir, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, identifikacija sekvencioniranjem 16S rRNA gena, probioti\v{c}ke starter kulture}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pobri\'{c}, Jelena}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {autochthonous fresh cheese, lactic acid bacteria, identification by sequencing 16S rRNA gene, probiotic starter cultures}, title = {Characterization of the lactic acid bacteria microbial population from autochthonous cheeses}, keyword = {autochthonous fresh cheese, lactic acid bacteria, identification by sequencing 16S rRNA gene, probiotic starter cultures}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font