Pregled bibliografske jedinice broj: 557152
Procjena zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke
Procjena zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke // 3. međunarodni stručno-znanstveni simpozij "Sanitarno inženjerstvo" : knjiga sažetaka = 3rd International scinetific and tehnical Symposium "Sanitary ingineering" : abstracts / Gobin, I. ; Lušić, D. (ur.).
Opatija: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI) - Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2011. str. 751-751 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 557152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke
(Food safety assessment in households of the municipality of Rijeka)
Autori
Staver, Mihaela ; Bilajac, Lovorka ; Lušić, Dražen ; Bilajac, Mirsad ; Delonga, Ivica ; Kunštek- Šimatović, Sanja ; Linšak, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
3. međunarodni stručno-znanstveni simpozij "Sanitarno inženjerstvo" : knjiga sažetaka = 3rd International scinetific and tehnical Symposium "Sanitary ingineering" : abstracts
/ Gobin, I. ; Lušić, D. - Opatija : Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI) - Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2011, 751-751
ISBN
978-953-7785-01-7
Skup
Međunarodni stručno-znanstveni simpozij "Sanitarno inženjerstvo" (3 ; 2011)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 10.11.2011. - 12.11.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
obiteljske epidemije; alimentarne infekcije i intoksikacije; sigurna priprema hrane
(family outbreaks; food born infections and intoxications; safe food preparation)
Sažetak
Alimentarne infekcije i intoksikacije zarazne su bolesti uzrokovane mikroorganizmima, te se prenose zdravstveno neispravnom hranom. Usprkos današnjim mogućnostima prevencije, relativno su česta oboljenja unutar manjih grupacija ljudi (npr. obitelji). Studijom opisanom u ovom radu željelo se ispitati u kojoj se mjeri pojavljuju obiteljske epidemije te koji je najčešći razlog pojave istih, unutar obiteljskih zajednica građana Rijeke. Ovaj rad ima za cilj prikazati tijek projekta „Unaprjeđenje zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima grada Rijeke“, kojim je procijenjena razina osviještenosti stanovništva grada Rijeke u pogledu pripreme zdravstveno sigurne hrane u domaćinstvima. Istraživanje je provedeno metodom upitnika, razvijenih za potrebe istraživanja, na slučajno odabranom uzorku iz populacije muškaraca i žena u dobi iznad 18 godina. Prvi dio istraživanja sastojao se od ispitivanja socio-demografskih obilježja ispitanika i kućanstava u kojem oni žive, dok se drugi dio bavio ispitivanjem navika u postupanju s hranom te uvjetima u kojima se s hranom manipulira. Na osnovu podataka dobivenih ispitivanjem pristupilo se organizaciji serije tematskih predavanja o osiguranju zdravstveno sigurne hrane u domaćinstvima sukladno teritorijalnom ustrojstvu Grada Rijeke. Dobiveni rezultati ukazali su na to da je, tijekom jednogodišnjeg projektnog razdoblja, 47, 9 % ispitanika, uključujući i članove njihovih domaćinstava, osjetilo probavne smetnje koje se mogu povezati s trovanjem hranom uz istovremeni, značajno manji broj prijava obiteljskih epidemija. Najveći rizici povezani su uz nepravilno čuvanje i pripremu hrane te uvjete u obiteljskom kuhinjskom prostoru. Rezultati istraživanja ukazali su na pojavu oboljenja, ali i činjenicu da obiteljske epidemije nisu bile pravovremeno prijavljivane i dijagnosticirane, što ukazuje na nedovoljnu osviještenost i educiranost građana Rijeke o postojećim prehrambenim rizicima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka