Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557109

Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka


Pirija, Zinka
Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound process parameters interactions on physical properties of sheep milk)

Autori
Pirija, Zinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2010

Stranica
76

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
ultrazvuk; fizikalna svojstva; ovčje mlijeko; interakcije
(ultrasound; phyisical properties; sheep's milk; interactions)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj interakcije parametara ultrazvuka visokog intenziteta konstantnih frekvencija od 30 i 24 kHz, i nominalnih snaga od 100 i 200W na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka. Praćen je utjecaj sljedećih parametara ultrazvuka: amplitude A (20%, 60% i 100%), promjera sondi d (7, 10 i 14 mm), ciklusa c (0, 6 ; 0, 8 i 1) i vremena obrade mlijeka t (2, 6, 10 i 15 min) na promjenu temperature, pH-vrijednosti i gustoće, kao i njihov utjecaj u intrakciji. Rezultati istraživanja statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 9“. Jačina i raspored utjecaja procesnih parametara (c, A, t i d) i međudjelovanja tih procesnih parametara na pojedina fizikalna svojstva, prikazani su dijagramima vjerojatnosti (Probability Plot). Probability Plot na apscisi ima vrijednosti standardiziranog koeficijenta utjecaja, a na ordinati odstupanja od očekivane vrijednosti, unutar intervala pouzdanosti. Individualan utjecaj parametara prikazan je preko p – vrijednosti i standardiziranog koeficijenta utjecaja  dobivenih linearnom i kvadratnom metodom, dok su  i p – vrijednosti za parametre u interakciji dobivene linearnom i linearno-kvadratnom metodom ANOVA-e. Usporedbom dobivenih rezultata zaključujemo koji model bolje opisuje utjecaje parametara. Dobiveni rezultati pokazali su da je linearni model pogodniji za interpretaciju utjecaja procesnih parametara na promjenu temperature, dok je za interpretaciju promjene pH i gustoće pogodniji kvadratni model.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pirija, Zinka
Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pirija, Z. (2010) 'Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pirija, Zinka}, year = {2010}, pages = {76}, keywords = {ultrazvuk, fizikalna svojstva, ov\v{c}je mlijeko, interakcije}, title = {Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ov\v{c}jeg mlijeka}, keyword = {ultrazvuk, fizikalna svojstva, ov\v{c}je mlijeko, interakcije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pirija, Zinka}, year = {2010}, pages = {76}, keywords = {ultrasound, phyisical properties, sheep's milk, interactions}, title = {Influence of high intensity ultrasound process parameters interactions on physical properties of sheep milk}, keyword = {ultrasound, phyisical properties, sheep's milk, interactions}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font