Pregled bibliografske jedinice broj: 557109
Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka
Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj interakcije procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound process parameters interactions on physical properties of sheep milk)
Autori
Pirija, Zinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2010
Stranica
76
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvuk; fizikalna svojstva; ovčje mlijeko; interakcije
(ultrasound; phyisical properties; sheep's milk; interactions)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj interakcije parametara ultrazvuka visokog intenziteta konstantnih frekvencija od 30 i 24 kHz, i nominalnih snaga od 100 i 200W na fizikalna svojstva ovčjeg mlijeka. Praćen je utjecaj sljedećih parametara ultrazvuka: amplitude A (20%, 60% i 100%), promjera sondi d (7, 10 i 14 mm), ciklusa c (0, 6 ; 0, 8 i 1) i vremena obrade mlijeka t (2, 6, 10 i 15 min) na promjenu temperature, pH-vrijednosti i gustoće, kao i njihov utjecaj u intrakciji. Rezultati istraživanja statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 9“. Jačina i raspored utjecaja procesnih parametara (c, A, t i d) i međudjelovanja tih procesnih parametara na pojedina fizikalna svojstva, prikazani su dijagramima vjerojatnosti (Probability Plot). Probability Plot na apscisi ima vrijednosti standardiziranog koeficijenta utjecaja, a na ordinati odstupanja od očekivane vrijednosti, unutar intervala pouzdanosti. Individualan utjecaj parametara prikazan je preko p – vrijednosti i standardiziranog koeficijenta utjecaja dobivenih linearnom i kvadratnom metodom, dok su i p – vrijednosti za parametre u interakciji dobivene linearnom i linearno-kvadratnom metodom ANOVA-e. Usporedbom dobivenih rezultata zaključujemo koji model bolje opisuje utjecaje parametara. Dobiveni rezultati pokazali su da je linearni model pogodniji za interpretaciju utjecaja procesnih parametara na promjenu temperature, dok je za interpretaciju promjene pH i gustoće pogodniji kvadratni model.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb