Pregled bibliografske jedinice broj: 557024
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost sojinog mlijeka izraženog pomoću indeksa stabilnosti emulzije
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost sojinog mlijeka izraženog pomoću indeksa stabilnosti emulzije, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost sojinog mlijeka izraženog pomoću indeksa stabilnosti emulzije
(Influence of high intensity ultrasound with different probe diameters on the stability of soy milk expressed by the emulsion stability index)
Autori
Rogić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.02
Godina
2011
Stranica
53
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvuk; emulgiranje; sojino mlijeko
(ultrasound; emulsification; soy milk)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sondi različitog promjera na stabilnost sojinog mlijeka izražene pomoću indeksa stabilnosti emulzije (ISE)[h]. Istraživanje je provedeno uređajima maksimalne izlazne snage od 100 W i 400 W. Kod uređaja snage 100W, konstantne frekvencije 30 kHz korištene su sonde promjera 7, 10 i 14 milimetara pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %), vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) te primjenjeni ciklus: (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Istraživanje utjecaja uređaja snage 400 W, frekvencije 24 kHz te sondi promjera od 7 i 22 milimetra provedeno je pri procesnim parametrima: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %), vrijeme obrade: (t = 2, 6, 10, 15 minuta) te primjenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Praćen je utjecaj ultrazvuka na apsorbanciju, apsorbanciju nakon 24 sata te indeks stabilnosti emulzije koji je izračunat preko izmjerenih vrijednosti apsorbancije. Rezultati su statistički obrađeni u programu „Statistica 8“. Promjer sonde značajno utječe na sve promatrane vrijednosti. Kod intenziteta od 100 W povećanje promjera pokazuje utjecaj na smanjenje indeksa stabilnosti emulzije ISE [h], a kod 400 W na povećanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb