Pregled bibliografske jedinice broj: 557011
Utjecaj mikroinkapsulacije stanica na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija
Utjecaj mikroinkapsulacije stanica na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557011 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikroinkapsulacije stanica na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija
(Influence of the microencapsulation on the functional properties of probiotic strains)
Autori
Hundrić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2011
Stranica
49
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
alginat; kazein; -karagenan; mikroinkapsulacija; probiotici; simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta
(alginate; -carrageenan; casein; microencapsulation; probiotics; simulated gastrointestinal tract conditions)
Sažetak
Probiotički pripravci da bi iskazali poželjne učinke na zdravlje domaćina, trebaju sadržavati žive mikrobne stanice u koncentracijama višim od 106 po gramu proizvoda. Zbog toga se istražuju različite metode koje mogu doprinijeti povećanju njihovog preživljavanja tijekom biotehnološke proizvodnje, čuvanja ili primjene u različitoj fermentiranoj hrani, te nakon oralne primjene u gastrointestinalnom traktu domaćina. Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj različitih metoda mikroinkapsulacije na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4, Enterococcus faecium L3, Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8. Stoga je, provedena mikroinkapsulacija stanica vlažne biomase i liofiliziranih stanica, a zatim i liofilizacija mikroinkapsuliranih stanica svježe biomase L. helveticus M92, L. plantarum L4, E. faecium L3, Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, te je ispitan učinak mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih sojeva. Mikroinkapsulacija je provedena u alginatu i u karagenanu, te u kazeinu djelovanjem enzima transglutaminaze. Veći postotak preživljavanja mikroinkapsuliranih stanica L. helveticus M92, L. plantarum L4, E. faecium L3, Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, u odnosu na stanice koje nisu mikroinkapsulirane, ukazuje na zaštitnu ulogu mikroinkapsulacije za probiotičke sojeve. Broj živih stanica probiotičkih bakterija u svim uzorcima bio je veći od 10 na 6 CFU/g, što je u skladu sa zahtjevima koje moraju ispunjavati probiotički proizvodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)