Pregled bibliografske jedinice broj: 556946
Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera
Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 556946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera
(Defining optimal process parameters of a high intensity ultrasound for changes in physical properties of soy milk using probes with different diameter)
Autori
Milutin, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2010
Stranica
53
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvuk; sojino mlijeko; fizikalna svojstva; sonda
(ultrasound; soy milk; physical properties; probe)
Sažetak
Fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao što su temperatura, pH, gustoća i apsorbancija mijenjaju se primjenom različitih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta. Istraživanje je provedeno uređajem maksimalne izlazne snage od 100 W, frekvencije od 30 kHz, sondama promjera 7 i 10 milimetara te uređajem maksimalne izlazne snage 200 W, frekvencije od 24 kHz, sondom promjera 14 milimetara pri amplitudama (A = 20, 60 i 100%), vremenu obrade (t = 2, 6, 10 i 15 minuta) i primjenjenom ciklusu (c = 0, 6 ; 0, 8 i 1). Cilj ovog rada bio je odrediti optimalne procesne parametre pri kojima dolazi do najizraženijih promjena na vrijednosti temperature, pH, gustoće i apsorbancije sojinog mlijeka primjenom sondi promjera 7 mm, 10 mm i 14 mm. Volumen obrađenog mlijeka bio je 150 mL. Rezultati su statistički obrađeni u programu „Statistica 8“ i utjecaji su prikazani analizom varijance (ANOVA). Značajnost svakog procesnog parametra na pojedino fizikalno svojstvo prikazano je Post-hoc analizom (Tukey – test).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb