Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 556946

Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera


Milutin, Maja
Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 556946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera
(Defining optimal process parameters of a high intensity ultrasound for changes in physical properties of soy milk using probes with different diameter)

Autori
Milutin, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2010

Stranica
53

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
ultrazvuk; sojino mlijeko; fizikalna svojstva; sonda
(ultrasound; soy milk; physical properties; probe)

Sažetak
Fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao što su temperatura, pH, gustoća i apsorbancija mijenjaju se primjenom različitih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta. Istraživanje je provedeno uređajem maksimalne izlazne snage od 100 W, frekvencije od 30 kHz, sondama promjera 7 i 10 milimetara te uređajem maksimalne izlazne snage 200 W, frekvencije od 24 kHz, sondom promjera 14 milimetara pri amplitudama (A = 20, 60 i 100%), vremenu obrade (t = 2, 6, 10 i 15 minuta) i primjenjenom ciklusu (c = 0, 6 ; 0, 8 i 1). Cilj ovog rada bio je odrediti optimalne procesne parametre pri kojima dolazi do najizraženijih promjena na vrijednosti temperature, pH, gustoće i apsorbancije sojinog mlijeka primjenom sondi promjera 7 mm, 10 mm i 14 mm. Volumen obrađenog mlijeka bio je 150 mL. Rezultati su statistički obrađeni u programu „Statistica 8“ i utjecaji su prikazani analizom varijance (ANOVA). Značajnost svakog procesnog parametra na pojedino fizikalno svojstvo prikazano je Post-hoc analizom (Tukey – test).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milutin, Maja
Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Milutin, M. (2010) 'Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi različitog promjera', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milutin, Maja}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {ultrazvuk, sojino mlijeko, fizikalna svojstva, sonda}, title = {Definiranje optimalnih procesnih parametara ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava sojinog mlijeka primjenom sondi razli\v{c}itog promjera}, keyword = {ultrazvuk, sojino mlijeko, fizikalna svojstva, sonda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milutin, Maja}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {ultrasound, soy milk, physical properties, probe}, title = {Defining optimal process parameters of a high intensity ultrasound for changes in physical properties of soy milk using probes with different diameter}, keyword = {ultrasound, soy milk, physical properties, probe}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font