Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 556864

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka


Tot, Kornelija
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 556864 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on degree of homogenization an d physical properties of cow milk)

Autori
Tot, Kornelija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.12

Godina
2009

Stranica
62

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
ultrazvuk; homogenizacija; kravlje mlijeko; fizikalna svojstva
(ultrasound; homogenization; cow milk; physical properties)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7 i 10 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na stupanj homogenizacije kravljeg mlijeka kao i prikaz utjecaja različitih promjera sonde na fizikalna svojstva kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj na promjenu temperature, pH–vrijednosti i gustoće pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Mikroskopske slike masnih globula obrađene su „Image J“ softverom i veličina masnih globula prikazana je Log–N distribucijom. Utjecaj promjera sonde i procesnih parametara prikazani su Pareto dijagramom (ANOVA). Utjecaj promjera sonde pokazuje značajan utjecaj na sva fizikalna svojstva osim gustoće. Povišenjem amplitude i vremena pokazuje značajan utjecaj na varijancu (stupanj homogenizacije).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tot, Kornelija
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tot, K. (2009) 'Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tot, Kornelija}, year = {2009}, pages = {62}, keywords = {ultrazvuk, homogenizacija, kravlje mlijeko, fizikalna svojstva}, title = {Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka}, keyword = {ultrazvuk, homogenizacija, kravlje mlijeko, fizikalna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tot, Kornelija}, year = {2009}, pages = {62}, keywords = {ultrasound, homogenization, cow milk, physical properties}, title = {Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on degree of homogenization an d physical properties of cow milk}, keyword = {ultrasound, homogenization, cow milk, physical properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font