Pregled bibliografske jedinice broj: 556864
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 556864 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i fizikalna svojstva kravljeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on degree of homogenization an d physical properties of cow milk)
Autori
Tot, Kornelija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2009
Stranica
62
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvuk; homogenizacija; kravlje mlijeko; fizikalna svojstva
(ultrasound; homogenization; cow milk; physical properties)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7 i 10 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na stupanj homogenizacije kravljeg mlijeka kao i prikaz utjecaja različitih promjera sonde na fizikalna svojstva kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj na promjenu temperature, pH–vrijednosti i gustoće pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A = 20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Mikroskopske slike masnih globula obrađene su „Image J“ softverom i veličina masnih globula prikazana je Log–N distribucijom. Utjecaj promjera sonde i procesnih parametara prikazani su Pareto dijagramom (ANOVA). Utjecaj promjera sonde pokazuje značajan utjecaj na sva fizikalna svojstva osim gustoće. Povišenjem amplitude i vremena pokazuje značajan utjecaj na varijancu (stupanj homogenizacije).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb