Pregled bibliografske jedinice broj: 556661
Kritično razdoblje zakorovljenosti s obzirom na način uzgoja rajčice
Kritično razdoblje zakorovljenosti s obzirom na način uzgoja rajčice, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 556661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kritično razdoblje zakorovljenosti s obzirom na način uzgoja rajčice
(Critical weed period in tomato in regard to growing systems of tomato)
Autori
Šturlić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.11
Godina
2010
Stranica
21
Mentor
Barić, Klara
Ključne riječi
rajčica; korovi; kompeticijski odnosi; kritično razdoblje zakorovljenosti
(tomato; weeds; competition; critical weed period)
Sažetak
Rajčica je širom svijeta rasprostranjena kultura. Od početka 20. stoljeća njena proizvodnja stalno raste i sa površinama od 3, 7 mil. ha danas zauzima 10. mjesto po proizvodnji hrane. I u Hrvatskoj rajčica ima veliki značaj. U polju rajčicu uzgajamo sadnjom prijesadnica ili izravnom sjetvom sjemena. Bez obzira na koji ju način uzgajamo, korovi su uvijek ograničavajući činitelji proizvodnje. Korovi su zbog svojih značajki i odlika, u prirodnim uvjetima znatno nadmoćniji od kulturnih biljaka. Proučavanjem odnosa između kulture i korova utvrđeni su kompeticijski odnosi. Ovi odnosi definiraju nadmetanje korova i kulturne biljke za ograničenim izvorima (vode, hranjiva, svjetlosti, prostora) nužnim u rastu i razvoju. Uočeno je da korov ne utječe na prirod u svim fazama razvoja kulture jednako. Razdoblje u razvoju kulture, kad korovi najviše štete, odnosno kad su kompetitivni odnosi kulture i korova najizraženiji naziva se kritično razdoblje zakorovljenosti. U ovom radu biti će objašnjena važnost poznavanja kritičnog razdoblja zakorovljenosti za suzbijanje korova u rajčici.
Izvorni jezik
Hrvatski