Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55664

Inhibicija pivskog kvasca s peroksioctenom kiselinom -utjecaj organskog zagađenja i hranjive podloge za određivanje živih stanica na rezultat


Koren, Matjaž; Marić, Vladimir; Završnik, Dušan
Inhibicija pivskog kvasca s peroksioctenom kiselinom -utjecaj organskog zagađenja i hranjive podloge za određivanje živih stanica na rezultat // Svijet piva, 4 (1999), 23; 6-9 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 55664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicija pivskog kvasca s peroksioctenom kiselinom -utjecaj organskog zagađenja i hranjive podloge za određivanje živih stanica na rezultat
(Inhibition of brewers yeast by peracetic acid-influence of organic contamination and growth medium on the result of viable cell determination)

Autori
Koren, Matjaž ; Marić, Vladimir ; Završnik, Dušan

Izvornik
Svijet piva (1330-7843) 4 (1999), 23; 6-9

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
pivski kvasac; peroksioctena kiselina

Sažetak
Sterilizacija tehnološke opreme u biotehnologiji može se obavljati različitim metodama. Najčešće se primjenjuju fizikalne (npr. toplinska sterilizacija), a u velikom broju slučajeva dovoljne su kemijske metode, tj. dezinfekcija, koja se izvodi kao integralni dio higijenskog procesa u proizvodnji. Od dezinfekcijskih sredstava, koji odgovaraju zahtjevima ekologije, toksikologije, mikrobicidnosti i tehnološke primjene, najviše se koriste sredstava na osnovu peroksioctene kiseline ( POK-e). Dobro je poznato, da ova sredstva učinkovito inaktiviraju različite mikroorganizme, no manje se zna o kinetici te inaktivacije, pogotovo u slučajevima kada površine koje treba dezinficirati nisu dobro ili potpuno očišćene, pa su na njima ostala organska zagađenja.U proizvodnji piva treba prilikom pranja posuda i cjevovoda ukloniti ostatke proizvodnog mikroorganizma, kvasca Saccharomyces uvarum, te drugih izvora zagađenja. Medutim, ponekad se dogodi da čišćenje nije potpuno jer na površinama posuda i cjevovoda zaostaju ostaci kvasca, sladovine i piva. Da li se takve površine ipak mogu dezinficirati i kako, pitanje je koje si pivari često postavljaju. Stoga je u ovom radu ispitano djelovanje dezinfekcijskog sredstva na bazi peroksiocene kiseline na: 1) inaktivaciju stanica pivskog kvasca Saccharomyces uvarum, 2) inaktivaciju stanica pivskog kvasca koje su zagađene pivom ili stanicama pekarskog kvasca, i 3) utjecaj hranjive podloge za određivanje broja živih kvašcevih stanica te ocjenu pouzdanosti postignutih rezultata dezinfekcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Koren, Matjaž; Marić, Vladimir; Završnik, Dušan
Inhibicija pivskog kvasca s peroksioctenom kiselinom -utjecaj organskog zagađenja i hranjive podloge za određivanje živih stanica na rezultat // Svijet piva, 4 (1999), 23; 6-9 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Koren, M., Marić, V. & Završnik, D. (1999) Inhibicija pivskog kvasca s peroksioctenom kiselinom -utjecaj organskog zagađenja i hranjive podloge za određivanje živih stanica na rezultat. Svijet piva, 4 (23), 6-9.
@article{article, author = {Koren, Matja\v{z} and Mari\'{c}, Vladimir and Zavr\v{s}nik, Du\v{s}an}, year = {1999}, pages = {6-9}, keywords = {pivski kvasac, peroksioctena kiselina}, journal = {Svijet piva}, volume = {4}, number = {23}, issn = {1330-7843}, title = {Inhibicija pivskog kvasca s peroksioctenom kiselinom -utjecaj organskog zaga\djenja i hranjive podloge za odre\djivanje \v{z}ivih stanica na rezultat}, keyword = {pivski kvasac, peroksioctena kiselina} }
@article{article, author = {Koren, Matja\v{z} and Mari\'{c}, Vladimir and Zavr\v{s}nik, Du\v{s}an}, year = {1999}, pages = {6-9}, keywords = {}, journal = {Svijet piva}, volume = {4}, number = {23}, issn = {1330-7843}, title = {Inhibition of brewers yeast by peracetic acid-influence of organic contamination and growth medium on the result of viable cell determination}, keyword = {} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font