Pregled bibliografske jedinice broj: 55664
Inhibicija pivskog kvasca s peroksioctenom kiselinom -utjecaj organskog zagađenja i hranjive podloge za određivanje živih stanica na rezultat
Inhibicija pivskog kvasca s peroksioctenom kiselinom -utjecaj organskog zagađenja i hranjive podloge za određivanje živih stanica na rezultat // Svijet piva, 4 (1999), 23; 6-9 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 55664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inhibicija pivskog kvasca s peroksioctenom kiselinom -utjecaj organskog zagađenja i hranjive podloge za određivanje živih stanica na rezultat
(Inhibition of brewers yeast by peracetic acid-influence of organic contamination and growth medium on the result of viable cell determination)
Autori
Koren, Matjaž ; Marić, Vladimir ; Završnik, Dušan
Izvornik
Svijet piva (1330-7843) 4
(1999), 23;
6-9
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
pivski kvasac; peroksioctena kiselina
Sažetak
Sterilizacija tehnološke opreme u biotehnologiji može se obavljati različitim metodama. Najčešće se primjenjuju fizikalne (npr. toplinska sterilizacija), a u velikom broju slučajeva dovoljne su kemijske metode, tj. dezinfekcija, koja se izvodi kao integralni dio higijenskog procesa u proizvodnji. Od dezinfekcijskih sredstava, koji odgovaraju zahtjevima ekologije, toksikologije, mikrobicidnosti i tehnološke primjene, najviše se koriste sredstava na osnovu peroksioctene kiseline ( POK-e). Dobro je poznato, da ova sredstva učinkovito inaktiviraju različite mikroorganizme, no manje se zna o kinetici te inaktivacije, pogotovo u slučajevima kada površine koje treba dezinficirati nisu dobro ili potpuno očišćene, pa su na njima ostala organska zagađenja.U proizvodnji piva treba prilikom pranja posuda i cjevovoda ukloniti ostatke proizvodnog mikroorganizma, kvasca Saccharomyces uvarum, te drugih izvora zagađenja. Medutim, ponekad se dogodi da čišćenje nije potpuno jer na površinama posuda i cjevovoda zaostaju ostaci kvasca, sladovine i piva. Da li se takve površine ipak mogu dezinficirati i kako, pitanje je koje si pivari često postavljaju. Stoga je u ovom radu ispitano djelovanje dezinfekcijskog sredstva na bazi peroksiocene kiseline na: 1) inaktivaciju stanica pivskog kvasca Saccharomyces uvarum, 2) inaktivaciju stanica pivskog kvasca koje su zagađene pivom ili stanicama pekarskog kvasca, i 3) utjecaj hranjive podloge za određivanje broja živih kvašcevih stanica te ocjenu pouzdanosti postignutih rezultata dezinfekcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija