Pregled bibliografske jedinice broj: 555087
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 555087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
(Influence of high intensity ultrasound on temperature and stability of cow milk expressed by the emulsion stability index)
Autori
Jagušt, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.05
Godina
2010
Stranica
51
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvuk; emulgiranje; kravlje mlijeko
(ultrasound; emulsification; cow milk)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na temperaturu te stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Također smo željeli utvrditi utječe li porast temperature uslijed ultrazvučne obrade na ISE, apsorbanciju, gustoću i viskoznost kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na temperaturu, apsorbanciju, apsorbanciju nakon 24 sata, gustoću i viskoznost pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Vrijednosti ISE izračunati su preko izmjerenih vrijednosti apsorbacije kravljeg mlijeka. Najveći utjecaj na porast ISE pokazao je primijenjeni ciklus, zatim vrijeme obrade ultrazvukom, te amplituda. Porast temperature utječe na povećanje vrijednosti prividne viskoznosti i smanjenje gustoće što indirektno djeluje na promjenu ISE.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb