Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 555087

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije


Jagušt, Ivana
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 555087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
(Influence of high intensity ultrasound on temperature and stability of cow milk expressed by the emulsion stability index)

Autori
Jagušt, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.05

Godina
2010

Stranica
51

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
ultrazvuk; emulgiranje; kravlje mlijeko
(ultrasound; emulsification; cow milk)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na temperaturu te stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Također smo željeli utvrditi utječe li porast temperature uslijed ultrazvučne obrade na ISE, apsorbanciju, gustoću i viskoznost kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na temperaturu, apsorbanciju, apsorbanciju nakon 24 sata, gustoću i viskoznost pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Vrijednosti ISE izračunati su preko izmjerenih vrijednosti apsorbacije kravljeg mlijeka. Najveći utjecaj na porast ISE pokazao je primijenjeni ciklus, zatim vrijeme obrade ultrazvukom, te amplituda. Porast temperature utječe na povećanje vrijednosti prividne viskoznosti i smanjenje gustoće što indirektno djeluje na promjenu ISE.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jagušt, Ivana
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jagušt, I. (2010) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jagu\v{s}t, Ivana}, year = {2010}, pages = {51}, keywords = {ultrazvuk, emulgiranje, kravlje mlijeko}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izra\v{z}enog preko indeksa stabilnosti emulzije}, keyword = {ultrazvuk, emulgiranje, kravlje mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jagu\v{s}t, Ivana}, year = {2010}, pages = {51}, keywords = {ultrasound, emulsification, cow milk}, title = {Influence of high intensity ultrasound on temperature and stability of cow milk expressed by the emulsion stability index}, keyword = {ultrasound, emulsification, cow milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font