Pregled bibliografske jedinice broj: 555069
Prva istraživanja tehnoloških karakteristika ‘Plavca malog sivog’ i usporedba sa ‘Pošipom’ i ‘Grkom’ u uvjetima srednje Dalmacije
Prva istraživanja tehnoloških karakteristika ‘Plavca malog sivog’ i usporedba sa ‘Pošipom’ i ‘Grkom’ u uvjetima srednje Dalmacije // Book of Abstracts / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 266-267 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 555069 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prva istraživanja tehnoloških karakteristika ‘Plavca malog sivog’ i usporedba sa ‘Pošipom’ i ‘Grkom’ u uvjetima srednje Dalmacije
(Primary study of technological characteristics of the ‘Plavac Mali Sivi’ and its comparison with ‘Pošip’ and ‘Grk’ in the Central Dalmatia)
Autori
Zdunić, Goran ; Budić-Leto, Irena ; Tomić-Potrebuješ, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 266-267
ISBN
978-953-6135-71-4
Skup
46th Croatian & 6th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Plavac mali sivi; enološka varijabilnost; kemijski parametri; bijelo vino
(Plavac mali sivi; enological variability; chemical parameter; white wine)
Sažetak
U ovom radu prezentirani su rezultati karakterizacije sorte ‘Plavac mali sivi’ i njegova usporedba sa ‘Pošipom’ i ‘Grkom’ kao dobro poznatim bijelim sortama u području Dalmacije. Osnovne vinogradarske i vinarske karakteristike ispitane su u tri vegetacijske sezone u homogenom kolekcijskom nasadu Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša na lokalitetu Duilovo, Split u regiji srednje Dalmacije. Mikrovinifikacije su provedene u eksperimentalnom vinskom podrumu koristeći standardnu proceduru za proizvodnju bijelih vina i pod identičnim uvjetima. Berba grožđa ‘Plavca malog sivog’ i ‘Pošipa’ bila je u isto vrijeme, dok je grožđe ‘Grka’ ubrano nešto kasnije. ‘Plavac mali sivi’ pokazao je manju osjetljivost na sivu plijesan nego ‘Pošip‘ i ’Grk’. Sadržaj šećera kod sve tri sorte bio je relativno visok, a sadržaj jabučne kiseline u moštu bio je najniži kod ‘Plavca malog sivog’ (0, 93 g/L). Utvrđena je visoka enološka varijabilnost između ove tri sorte. ‘Plavac mali sivi’ imao je relativno visoki sadržaj alkohola (13, 81 vol%) i vrlo sličan ‘Pošipu’ (13, 99 vol%), te značajno različit od ‘Grka’ (12, 82 vol%). Najveći sadržaj ekstrakta bez šećera utvrđen je kod ‘Pošipa’ (21, 8 g/L), dok između ‘Plavca malog sivog’ (19, 72 g/L) i ‘Grka’ (20, 80 g/L) nije bilo značajnih razlika. Ukupna kiselost u vinu bila je najniža kod ‘Plavca malog sivog’ (5, 27 g/L), nešto veći sadržaj utvrđen je kod ‘Pošipa’ (5, 50 g/L), dok je ‘Grk’ imao najveći sadržaj (6, 68 g/L). Rezultati istraživanja upućuju na mogućnost proizvodnje novog bijelog vina sa specifičnim sortnim svojstvima ‘Plavca malog sivog’.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
091-0910468-0279 - Eliminacija patogena agruma i vinove loze metodama in vitro (Radić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
091-0910468-0452 - Biotehnološki parametri proizvodnje vrhunskog dalmatinskog desertnog vina-prošek (Lovrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
178-1781844-1925 - Genetička identifikacija i genetska varijabilnost sorti vinove loze i voćaka (Pejić, Ivan, MZOS ) ( CroRIS)
178-1781844-2758 - Unutarsortna raznolikost vinove loze i unaprjeđenje klonske selekcije (Maletić, Edi, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split