Pregled bibliografske jedinice broj: 555051
Određivanje intenziteta ultrazvuka pri različitim snagama ultrazvučnog uređaja
Određivanje intenziteta ultrazvuka pri različitim snagama ultrazvučnog uređaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 555051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje intenziteta ultrazvuka pri različitim snagama ultrazvučnog uređaja
(Determination of ultrasonic intensity under various powers of ultrasonic device)
Autori
Žalac, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2009
Stranica
49
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvuk; ultrazvučni intenzitet; kalorimetrijska metoda; sonda
(ultrasonic; ultrasonic intensity; calorimetric method; sonde(probe))
Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti intenzitet ultrazvuka u vodi ureðajem maksimalne izlazne snage od 400W s direktno uronjemo sondom od titana. Frekvencija ureðaja je konstantna i iznosi 24 kHz. Dubina urona sonde iznosila je 2 cm. Promjer sonde iznosio je 7 mm, ciklus je bio konstantan, a intenzitet ultrazvuka se mjerio pri amplitudama ureðaja od 20-100%. Amplituda predstavlja postotak izlazne nominalne snage. Korištena je kalorimetrijska metoda za odreðivanje intenziteta ultrazvuka. Volumen vode koji se umjeravao bio je 105 mL. U kalorimetar su postavljena dva termometra radi mogucnosti usporedbe rezultata mjerenja dobivenih senzorima sa razlicitom rezolucijom i tocnošcu. Termometri ne pokazuju apsolutno istu temperaturu, meðutim razlika u njihovom relativnom pokazivanju (obzirom na mjerenje razlike temperature) je vrlo mala što dobro odgovara eksperimentu jer se ustvari mjeri relativna promjena temperature pri izracunu izlazne akusticke snage. Dobiveni rezultati ukazuju na opravdanost ove metode. Linearno s povecanjem amplitude povecava se i ultrazvucni intenzitet. Ovakvom metodom se jasno mogu definirati intenziteti i za druge prehrambene sirovine i gotove proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb