Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 555051

Određivanje intenziteta ultrazvuka pri različitim snagama ultrazvučnog uređaja


Žalac, Danijela
Određivanje intenziteta ultrazvuka pri različitim snagama ultrazvučnog uređaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 555051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje intenziteta ultrazvuka pri različitim snagama ultrazvučnog uređaja
(Determination of ultrasonic intensity under various powers of ultrasonic device)

Autori
Žalac, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2009

Stranica
49

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
ultrazvuk; ultrazvučni intenzitet; kalorimetrijska metoda; sonda
(ultrasonic; ultrasonic intensity; calorimetric method; sonde(probe))

Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti intenzitet ultrazvuka u vodi ureðajem maksimalne izlazne snage od 400W s direktno uronjemo sondom od titana. Frekvencija ureðaja je konstantna i iznosi 24 kHz. Dubina urona sonde iznosila je 2 cm. Promjer sonde iznosio je 7 mm, ciklus je bio konstantan, a intenzitet ultrazvuka se mjerio pri amplitudama ureðaja od 20-100%. Amplituda predstavlja postotak izlazne nominalne snage. Korištena je kalorimetrijska metoda za odreðivanje intenziteta ultrazvuka. Volumen vode koji se umjeravao bio je 105 mL. U kalorimetar su postavljena dva termometra radi mogucnosti usporedbe rezultata mjerenja dobivenih senzorima sa razlicitom rezolucijom i tocnošcu. Termometri ne pokazuju apsolutno istu temperaturu, meðutim razlika u njihovom relativnom pokazivanju (obzirom na mjerenje razlike temperature) je vrlo mala što dobro odgovara eksperimentu jer se ustvari mjeri relativna promjena temperature pri izracunu izlazne akusticke snage. Dobiveni rezultati ukazuju na opravdanost ove metode. Linearno s povecanjem amplitude povecava se i ultrazvucni intenzitet. Ovakvom metodom se jasno mogu definirati intenziteti i za druge prehrambene sirovine i gotove proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žalac, Danijela
Određivanje intenziteta ultrazvuka pri različitim snagama ultrazvučnog uređaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žalac, D. (2009) 'Određivanje intenziteta ultrazvuka pri različitim snagama ultrazvučnog uređaja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}alac, Danijela}, year = {2009}, pages = {49}, keywords = {ultrazvuk, ultrazvu\v{c}ni intenzitet, kalorimetrijska metoda, sonda}, title = {Odre\djivanje intenziteta ultrazvuka pri razli\v{c}itim snagama ultrazvu\v{c}nog ure\djaja}, keyword = {ultrazvuk, ultrazvu\v{c}ni intenzitet, kalorimetrijska metoda, sonda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}alac, Danijela}, year = {2009}, pages = {49}, keywords = {ultrasonic, ultrasonic intensity, calorimetric method, sonde(probe)}, title = {Determination of ultrasonic intensity under various powers of ultrasonic device}, keyword = {ultrasonic, ultrasonic intensity, calorimetric method, sonde(probe)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font