Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 555036

Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta


Skupnjak, Ana
Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta, 2010., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 555036 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta
(Design of mathematical model of drying apple "golden delicious" in the infrared dryer using high intensity ultrasound pre-treatment)

Autori
Skupnjak, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.04

Godina
2010

Stranica
72

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Karlović, Sven

Ključne riječi
ultrazvuk sisokog intenziteta; infracrveno sušenje matematički modeli
(high intensity ultrasound; infrared drying; mathematical models)

Sažetak
Infracrveno sušenje uz predobradu ultrazvukom koristi niže temperature od uobičajenih metoda sušenja, koje se temelje na upotrebi toplinske energije uz veliki gubitak vode, održavajući boju, teksturu i strukturu. Svrha ovog rada je proučiti kako primjena ultrazvuka visokog intenziteta različitih amplituda djeluje na vrijeme sušenja uzraka jabuka te na njihovu boju i teksturalna svojstva. Koristio se ultrazvučni uređaj maksimalne snage 200 W i frekvencije 24 kHz. Amplitude rada iznose 0 %, 20 %, 40 %, 60 &, 80 % i 100 %. Optimiziranje procesa sušeja pomoću matematičkog modeliranja raspodjele temperature i vlage u materijalu može smanjiti potrošnju energije u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazuju da primjena ultrazvuka različitih amplituda skraćuje vrijeme sušenja i povećava difuzivnost vode, zbog tvorbe mikroskopski velikih kanalića na površini i unutar uzoraka. Tvrdoća uzoraka postepeno opada sa povećanjem intenziteta ultrazvuka, dok elastičnost raste sa porastom intenziteta ultrazvuka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)

Avatar Url Sven Karlović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Skupnjak, Ana
Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta, 2010., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Skupnjak, A. (2010) 'Izvedba matematičkog modela sušenja jabuke "zlatni delišes" u infracrvenoj sušari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta', diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Skupnjak, Ana}, year = {2010}, pages = {72}, keywords = {ultrazvuk sisokog intenziteta, infracrveno su\v{s}enje matemati\v{c}ki modeli}, title = {Izvedba matemati\v{c}kog modela su\v{s}enja jabuke "zlatni deli\v{s}es" u infracrvenoj su\v{s}ari uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta}, keyword = {ultrazvuk sisokog intenziteta, infracrveno su\v{s}enje matemati\v{c}ki modeli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Skupnjak, Ana}, year = {2010}, pages = {72}, keywords = {high intensity ultrasound, infrared drying, mathematical models}, title = {Design of mathematical model of drying apple "golden delicious" in the infrared dryer using high intensity ultrasound pre-treatment}, keyword = {high intensity ultrasound, infrared drying, mathematical models}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font