Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 554966

Sušenje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta


Horvat, Andrijana
Sušenje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 554966 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sušenje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta
(Hi-intensity ultrasound aided apple drying)

Autori
Horvat, Andrijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2009

Stranica
36

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Karlović, Sven

Ključne riječi
ultrazvuk; sušenje; boja; tekstura
(ultrasound; drying; colour; texture)

Sažetak
Sušenje je proces koji se vrlo cesto koristi u prehrambenoj industriji, a vecinom se temelji na upotrebi toplinske energije. Takve metode mogu dovesti do negativnih promjena u strukturi, teksturi i senzorskim svojstvima. Posljedicno, javlja se potreba za istraživanjem novih metoda sušenja. Jedna od takvih metoda je sušenje potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta. Cilj ovog rada bio je prouciti kako primjena ultrazvuka visokog intenziteta razlicitih amplituda utjece na sušenje komadica jabuka te na njihovu teksturu i boju. Koristio se ultrazvucni uredaj maksimalne nominalne snage 200 W i frekvencije 24 kHZ, a predtretman se provodio ultrazvukom amplitude 50% i 100%. Sušenje uzoraka provodilo se u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazali su da primjena ultrazvuka razlicitih amplituda utjece na skracenje vremena sušenja te na veci stupanj uklanjanja vlage iz komadica jabuka. Boja uzoraka tretiranih ultrazvukom nije se znacajno promijenila u odnosu na one koji nisu bili tretirani, a tvrdoca uzoraka smanjuje se sa duljinom i intenzitetom tretiranja ultrazvukom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)

Avatar Url Sven Karlović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Andrijana
Sušenje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Horvat, A. (2009) 'Sušenje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Andrijana}, year = {2009}, pages = {36}, keywords = {ultrazvuk, su\v{s}enje, boja, tekstura}, title = {Su\v{s}enje jabuka potpomognuto ultrazvukom visokog intenziteta}, keyword = {ultrazvuk, su\v{s}enje, boja, tekstura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Andrijana}, year = {2009}, pages = {36}, keywords = {ultrasound, drying, colour, texture}, title = {Hi-intensity ultrasound aided apple drying}, keyword = {ultrasound, drying, colour, texture}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font