Pregled bibliografske jedinice broj: 554928
Priprema sirovina za dobivanje smjese za oblaganje piećeg mesa
Priprema sirovina za dobivanje smjese za oblaganje piećeg mesa, 2008., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 554928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprema sirovina za dobivanje smjese za oblaganje piećeg mesa
(Preparation of raw materials to process chicken coating mixture)
Autori
Svoboda, Silvija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2008
Stranica
105
Mentor
Ježek, Damir
Neposredni voditelj
Karlović, Sven
Ključne riječi
mljevenje; sijanje; začini; raspodjela veličine čestica; smjesa za oblaganje
(milling; sieving; spices; particle size distribution; coating mixture)
Sažetak
Zadatak rada je provesti mljevenje začina, odrediti njihov granulometrijski sastav, procijeniti prihvatljivost uzoraka za korištenje u smjesi za oblaganje i izmješati bazne smjese za oblaganje. Svrha rada je dobiti osnovnu smjesu odgovarajuće kvalitete i sastava pogodnu za dobivanje smjese za oblaganje pilećeg mesa. Analizirani su uzorci peršina, ružmarina, bosiljka, lovora, korijandra, mažurana, origana, estragona i timijana, te kukurznog brašna i soli. Mljevenje začina je provedeno pomoću uređaja Analysette 3 kroz sita veličine očica 500, 315, 250, 200, 160 i 125 mikrometara. Uzorci kukuruznog i rižinog brašna, figrexa i pektina miješani su u 4 smjese, u mješalici na 42 okretaja kroz 72 sekunde. Rezultati mljevenja su prikazani slikama. Rezultati dobiveni sitenom analizom prikazani su grafički kao diferencijalna i integralna sitena analiza. Temeljem rezultata granulometrijske analize procijenjena je prihvatljivost uzoraka za korištenje u smjesi za oblaganje pilećeg mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb