Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 554899

Određivanje ukupnih antocijana u plodovima trešnje (Prunus avium L.)


Čuljak, Darija
Određivanje ukupnih antocijana u plodovima trešnje (Prunus avium L.), 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 554899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ukupnih antocijana u plodovima trešnje (Prunus avium L.)
(Determination of total anthocyanins in sweet cherries (Prunus avium L.))

Autori
Čuljak, Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.06

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
trešnja; ukupni antocijani; spektrofotometrija; period berbe; lokacija
(sweet cherry; total anthocyanins; spectrophotometry; harvest period; location)

Sažetak
U ovom radu određivana je koncentracija ukupnih antocijana u plodovima trešnje (Prunus avium L.) sorte Carmen, ubranim na dvije različite lokacije (lokacija 1 i lokacija 2) na području Slavonije sa tri stabla različite starosti (stablo 1-starosti 6 godina ; stablo 2-starosti 4 godine i stablo 3-starosti 2 godine). Plodovi su brani u četiri perioda s razmakom berbe od po dva dana između svakog perioda (0. dan, 2. dan, 4. dan i 6. dan). Koncentracije antocijana u plodovima trešanja određene su u rasponu od 11, 07 do 86, 41 mg/100 g svježeg otkoštičenog uzorka. Najviša koncentracija određena je u plodovima ubranim na lokaciji 1 na stablu 3, tj. na stablu starosti 2 godine u zadnjem periodu berbe (6. dan), a najniža koncentracija izmjerena je, također, u plodovima ubranim na lokaciji 1, starosti dvije godine u prvom periodu berbe (0.dan). Koncentracija ukupnih antocijana povećavala se s periodom berbe u plodovima trešnje sa svih stabala neovisno o lokaciji i starosti. Starost stabla nije značajno utjecala na koncentraciju antocijana u trešnjama s lokacije 1, dok je na lokaciji 2 stablo od 2 godine starosti imalo značajno manju količinu antocijana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čuljak, Darija
Određivanje ukupnih antocijana u plodovima trešnje (Prunus avium L.), 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čuljak, D. (2011) 'Određivanje ukupnih antocijana u plodovima trešnje (Prunus avium L.)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}uljak, Darija}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {tre\v{s}nja, ukupni antocijani, spektrofotometrija, period berbe, lokacija}, title = {Odre\djivanje ukupnih antocijana u plodovima tre\v{s}nje (Prunus avium L.)}, keyword = {tre\v{s}nja, ukupni antocijani, spektrofotometrija, period berbe, lokacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}uljak, Darija}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {sweet cherry, total anthocyanins, spectrophotometry, harvest period, location}, title = {Determination of total anthocyanins in sweet cherries (Prunus avium L.)}, keyword = {sweet cherry, total anthocyanins, spectrophotometry, harvest period, location}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font