Pregled bibliografske jedinice broj: 554889
Utjecaj inulina na moć upijanja ulja tijekom prženja paniranog pilećeg mesa
Utjecaj inulina na moć upijanja ulja tijekom prženja paniranog pilećeg mesa, 2009., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 554889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj inulina na moć upijanja ulja tijekom prženja paniranog pilećeg mesa
(Effect of inulin on oil absorption capacity of battered chicken meat)
Autori
Zavoral, Hana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.04
Godina
2009
Stranica
45
Mentor
Ježek, Damir
Neposredni voditelj
Karlović, Sven
Ključne riječi
apsorpcija ulja; ekstrudirano kukuruzno brašno; inulin; fibrex; pektin; panada; vrijeme prženja
(batters; extruded corn flour; fibrex; inulin; oil absorption; rice starch; time)
Sažetak
U radu je određena količina ulja kod 27 različitih smjesa za oblaganje prehrambenih proizvoda. Ispitivan je utjecaj kukuruznog brašna, inulina, pektina, fibrexa, dvije vrste rižinog škroba i vremena prženja na moć upijanja ulja. Istraživanje je pokazalo da su smjese s dvije vrste rižinog škroba (AX-F-GP i XS-F-GP) upile više ulja od smjesa sa inulinom. Smjese koje sadrže samo inulin upile su manje ulja od onih s pektinom i fibrexom. Istraživanj je također pokazalo da se prženjem uzoraka na 8 minuta upilo više ulja nego prženjem na 6 minuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb