Pregled bibliografske jedinice broj: 554795
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta kao predobrade za unaprijeđeno sušenje jabuke sorte "granny smith"
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta kao predobrade za unaprijeđeno sušenje jabuke sorte "granny smith", 2010., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 554795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta kao predobrade za unaprijeđeno sušenje jabuke sorte "granny smith"
(Application of high intensity ultrasound as pretreatment for enchanced drying of apple cultivar "granny smith")
Autori
Žutić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2010
Stranica
68
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Karlović, Sven
Ključne riječi
jabuka; ultrazvuk visokog intenziteta; infracrveno sušenje; toplinska analiza
(apple; high intensity ultrasound; infrared drying; thermal analysis)
Sažetak
Sušenje jabuka u infracrvenoj sušari pri 80 oC, uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta pri 25 %, 50 %, 75 % i 100 % amplitude. Rezultati pokazuju skraćivanje vremena sušenja komadića jabuka. Toplinska i analiza teksture pokazuju da ne dolazi do uništenja stanica i tkiva jabuke. Tvrdoća opada sa povećanjem vremena tretiranja i intenziteta ultrazvuka, dok je elastičnost nepromijenjena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb