Pregled bibliografske jedinice broj: 554775
Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta
Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta, 2010., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 554775 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta
(Mathematical modeling of drying of apple "golden deliciuos" with pretreatment using high-intensity ultrasound)
Autori
Džineva, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2010
Stranica
74
Mentor
Ježek, Damir
Neposredni voditelj
Karlović, Sven
Ključne riječi
jabuka; infracrveno sušenje; ultrazvuk visokog intenziteta; matematički modeli
(apple; infrared drying; high intensity ultrasound; mathematical models)
Sažetak
Sušenje je važna operacija u prehrambenoj industriji. Infracrveno sušenje u kombinaciji sa ultrazvukom koristi niže temperature od uobičajenih metoda sušenja koje se baziraju na upotrebi vrućeg zraka uz veliki gubitak vode održavajući boju, teksturu i strukturu. Ciljo vogo rada je istraživanje kinetike sušenja jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta. Ultrazvučni uređaj frekvencije 24 kHz i maksimalne snage 400 W koristio se za predobradu ultrazvukom. Amplitude rada iznosile su 25 %, 50 %, 75 % i 100 %. Optimiziranje procesa sušenja pomoću matematičkog modeliranja raspodjela temperature i vlage u materijalu može smanjiti potrošnju energije u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazali su da primjena ultrazvuka različitih amplituda utječe na skraćivanje perioda sušenja te na veći stupanj uklanjanja vlage iz komadića jabuke. Zbog toga je provedena instrumentalan analiza teksture, točnije analizirani su neki od značajnijih parametara poput tvrdoće i elastičnosti, kao i boja samih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb