Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 554775

Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta


Džineva, Iva
Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta, 2010., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 554775 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta
(Mathematical modeling of drying of apple "golden deliciuos" with pretreatment using high-intensity ultrasound)

Autori
Džineva, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2010

Stranica
74

Mentor
Ježek, Damir

Neposredni voditelj
Karlović, Sven

Ključne riječi
jabuka; infracrveno sušenje; ultrazvuk visokog intenziteta; matematički modeli
(apple; infrared drying; high intensity ultrasound; mathematical models)

Sažetak
Sušenje je važna operacija u prehrambenoj industriji. Infracrveno sušenje u kombinaciji sa ultrazvukom koristi niže temperature od uobičajenih metoda sušenja koje se baziraju na upotrebi vrućeg zraka uz veliki gubitak vode održavajući boju, teksturu i strukturu. Ciljo vogo rada je istraživanje kinetike sušenja jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta. Ultrazvučni uređaj frekvencije 24 kHz i maksimalne snage 400 W koristio se za predobradu ultrazvukom. Amplitude rada iznosile su 25 %, 50 %, 75 % i 100 %. Optimiziranje procesa sušenja pomoću matematičkog modeliranja raspodjela temperature i vlage u materijalu može smanjiti potrošnju energije u infracrvenoj sušari. Dobiveni rezultati pokazali su da primjena ultrazvuka različitih amplituda utječe na skraćivanje perioda sušenja te na veći stupanj uklanjanja vlage iz komadića jabuke. Zbog toga je provedena instrumentalan analiza teksture, točnije analizirani su neki od značajnijih parametara poput tvrdoće i elastičnosti, kao i boja samih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)

Avatar Url Sven Karlović (mentor)

Avatar Url Damir Ježek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Džineva, Iva
Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta, 2010., diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Džineva, I. (2010) 'Matematičko modeliranje jabuke "zlatni delišes" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta', diplomski rad, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}ineva, Iva}, year = {2010}, pages = {74}, keywords = {jabuka, infracrveno su\v{s}enje, ultrazvuk visokog intenziteta, matemati\v{c}ki modeli}, title = {Matemati\v{c}ko modeliranje jabuke "zlatni deli\v{s}es" uz predobradu ultrazvukom visokog intenziteta}, keyword = {jabuka, infracrveno su\v{s}enje, ultrazvuk visokog intenziteta, matemati\v{c}ki modeli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}ineva, Iva}, year = {2010}, pages = {74}, keywords = {apple, infrared drying, high intensity ultrasound, mathematical models}, title = {Mathematical modeling of drying of apple "golden deliciuos" with pretreatment using high-intensity ultrasound}, keyword = {apple, infrared drying, high intensity ultrasound, mathematical models}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font