Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 554411

Utjecaj antioksidacijskog kapaciteta različitih vrsta aromatskog bilja


Dolenec, Martina
Utjecaj antioksidacijskog kapaciteta različitih vrsta aromatskog bilja, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 554411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj antioksidacijskog kapaciteta različitih vrsta aromatskog bilja
(Influence of antioxidant capacity of different types of aromatic plants)

Autori
Dolenec, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.06

Godina
2010

Stranica
30

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
kamilica; majčina dušica; lavanda; kadulja; menta; ukupni fenoli; flavonoidi; antioksidacijski kapacitet
(chamomile; thyme; lavander; sage; mint; total phenols; flavonoids; antioxidant capacity)

Sažetak
Kamilica, majčina dušica, lavanda, kadulja i menta su aromatske i ljekovite biljke koje sadrže biološki aktivne spojeve naročito fenole kojima se pripisuje antioksidativno djelovanje. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentraciju ukupnih fenola i flavonoida te antioksidacijski kapacitet u navedenim biljnim vrstama. Određivanje ukupnih fenola i flavonoida provedeno je spektrofotometrijskim metodama, a određivanje antioksidativnog kapaciteta primjenom tzv. „ferric reducing antioxidant power“ (FRAP) metode. Sve istraživane biljne vrste bogat su izvor fenolnih spojeva i imaju visok antioksidacijski kapacitet. Njaveća koncentracija ukupnih fenola određena je u menti, a u padajućem nizu slijede kadulja, majčina dušica, lavanda i kamilica. U ukupnoj količini fenolnih spojeva dominiraju spojevi iz skupine neflavonoida. Unatoč tomu što fenolni spojevi doprinose antioksidacijskom kapacitetu najviši antioksidacijski kapacitet određen je u ekstraktu kadulje, a u padajućem nizu slijede menta, lavanda, majčina dušica te kamilica

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dolenec, Martina
Utjecaj antioksidacijskog kapaciteta različitih vrsta aromatskog bilja, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dolenec, M. (2010) 'Utjecaj antioksidacijskog kapaciteta različitih vrsta aromatskog bilja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dolenec, Martina}, year = {2010}, pages = {30}, keywords = {kamilica, maj\v{c}ina du\v{s}ica, lavanda, kadulja, menta, ukupni fenoli, flavonoidi, antioksidacijski kapacitet}, title = {Utjecaj antioksidacijskog kapaciteta razli\v{c}itih vrsta aromatskog bilja}, keyword = {kamilica, maj\v{c}ina du\v{s}ica, lavanda, kadulja, menta, ukupni fenoli, flavonoidi, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dolenec, Martina}, year = {2010}, pages = {30}, keywords = {chamomile, thyme, lavander, sage, mint, total phenols, flavonoids, antioxidant capacity}, title = {Influence of antioxidant capacity of different types of aromatic plants}, keyword = {chamomile, thyme, lavander, sage, mint, total phenols, flavonoids, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font