Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55374

UROD ZRNA I TEMELJNI POKAZATELJI KAKVOĆE JEČMA ZA SLAD U UVJETIMA SLAVONIJE I BARANJE


Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Likoder, Dragutin
UROD ZRNA I TEMELJNI POKAZATELJI KAKVOĆE JEČMA ZA SLAD U UVJETIMA SLAVONIJE I BARANJE // Agronomski glasnik, 5-6 (1999), 243-253 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 55374 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UROD ZRNA I TEMELJNI POKAZATELJI KAKVOĆE JEČMA ZA SLAD U UVJETIMA SLAVONIJE I BARANJE
(GRAIN YIELD AND BASIC INDICIATORS OF MALTING BARLEY QUOLITY IN SLAVONIA AND BARANIA REGION CONDITIONS)

Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Likoder, Dragutin

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 5-6 (1999); 243-253

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jari ječam; sorta; urod zrna; maseni udio bjelančevina; udjel zrna klase iznad 2;5 i 2;8 mm
(spring barley; variety; grain yield; protein content; portion of class grain)

Sažetak
Provedena istraživanja s 23 kultivara jarog ječma u Novoj Gradiški i Osijeku ukazuju da se kultivari značajno razlikuju u urodu zrna, udjelu zrna klase iznad 2,5 mm, udjelu zrna klase iznad 2,8 mm, sadržaju bjelančevina, a uvjeti uzgoja imaju značajnu ulogu u njihovu formiranju. Urod zrna na lokalitetu Osijek, na smeđe lesiviranom tlu u obje godine ispitivanja prema Duncan’s Multiple Range Test-u bio je A ranga, u Novoj Gradiški na aluvijalnom tlu ranga B i D, a u Novoj Gradiški na pseudogleju ranga C i E. Najviši urod zrna, slične razine, ostvarile su sorte Magda (5,37 t/ha), Pannonia (5,22 t/ha), Mischka (5,16 t/ha), Jaran (5,10 t/ha), Igor (5,01 t/ha) i Pivarac (5,01 t/ha) U provedenim istraživanjima najviši sadržaj bjelančevina u zrnu ječma ustanovljen je na lokalitetu Nova Gradiška, tlu pseudoglej (12,67%). Ovaj lokalitet značajno (P³0,05) je višeg sadržaja bjelančevina nego lokaliteti Nova Gradiška tlo aluvij (12,28%) i Osijek (11,44 %). Najniži sadržaj bjelančevina imale su sorte Darko (11,56 %), Maresi (11,58 %) i linija Osk.5.112/1-90 (11,72 %). Visoki udjel zrna I klase, viši od 90 % ostvarile su sorte Darko (93,49 %), Lunar (92,96 %), Vitez (91,08 %), Astor (91,25 %), Magda (90,90 %) , Igor (90,63 %) i Marko (90,03 %), te linija Osk.5.112/1-90 (93,74 %). Značajno (P³0,05) viši udjel zrna klase iznad 2,8 mm u odnosu na ostale sorte (osim sorata Darko i Marko) ima linija Osk.5.112/1-90 (75,96 %). Udjel zrna klase iznad 2,5 i 2,8 mm značajno (P³0,05) se razlikuju u proizvodnji 1998. i 1999. godine, a utvrđena je i značajna (P³0,05) razlika toga svojstva između lokaliteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Alojzije Lalić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Likoder, Dragutin
UROD ZRNA I TEMELJNI POKAZATELJI KAKVOĆE JEČMA ZA SLAD U UVJETIMA SLAVONIJE I BARANJE // Agronomski glasnik, 5-6 (1999), 243-253 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Lalić, A., Kovačević, J. & Likoder, D. (1999) UROD ZRNA I TEMELJNI POKAZATELJI KAKVOĆE JEČMA ZA SLAD U UVJETIMA SLAVONIJE I BARANJE. Agronomski glasnik, 5-6, 243-253.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Likoder, Dragutin}, year = {1999}, pages = {243-253}, keywords = {jari je\v{c}am, sorta, urod zrna, maseni udio bjelan\v{c}evina, udjel zrna klase iznad 2, 5 i 2, 8 mm}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {5-6}, issn = {0002-1954}, title = {UROD ZRNA I TEMELJNI POKAZATELJI KAKVO\'{C}E JE\v{C}MA ZA SLAD U UVJETIMA SLAVONIJE I BARANJE}, keyword = {jari je\v{c}am, sorta, urod zrna, maseni udio bjelan\v{c}evina, udjel zrna klase iznad 2, 5 i 2, 8 mm} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Likoder, Dragutin}, year = {1999}, pages = {243-253}, keywords = {spring barley, variety, grain yield, protein content, portion of class grain}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {5-6}, issn = {0002-1954}, title = {GRAIN YIELD AND BASIC INDICIATORS OF MALTING BARLEY QUOLITY IN SLAVONIA AND BARANIA REGION CONDITIONS}, keyword = {spring barley, variety, grain yield, protein content, portion of class grain} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRIS
  • FOOD SCI
  • AGRICOLA
  • BIOSIS PREVIEVS
  • CAB ABSTRACT
  • CAB ABSTRACT
  • BIOSIS PREVIEVS
  • AGRICOLA
  • FOOD SCI
  • AGRIS





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font