Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 553663

Proizvodnja mesa


Senčić, Đuro; Antunović, Zvonko; Kralik, Davor; Mijić, Pero; Šperanda, Marcela; Zmaić, Krunoslav; Antunović, Boris; Steiner, Zvonimir; Samac, Danijela; Đidara, Mislav; Novoselec, Josip
Proizvodnja mesa
Osijek: Županija Osječko-baranjska, 2010


CROSBI ID: 553663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja mesa
(Production of meat)

Autori
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Kralik, Davor ; Mijić, Pero ; Šperanda, Marcela ; Zmaić, Krunoslav ; Antunović, Boris ; Steiner, Zvonimir ; Samac, Danijela ; Đidara, Mislav ; Novoselec, Josip

Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)

Izdavač
Županija Osječko-baranjska

Grad
Osijek

Godina
2010

Stranica
112

ISBN
9789537243166

Ključne riječi
proizvodnja mesa ; goveda ; svinje ; ovce ; koze ; perad
(production of meat ; cattle ; pigs ; sheep ; goats ; poultry)

Sažetak
Proizvodnja mesa, uz proizvodnju mlijeka i jaja, treba prvenstveno osigurati kvalitetne bjelančevine (esencijalne aminokiseline) u prehrani ljudi i očuvati njihovo dobro zdravlje. Usprkos povoljnim prirodnim uvjetima u našoj zemlji za proizvodnju mesa, ona nije ni približno razvijena u odnosu na potencijalne mogućnosti. Po potrošnji pojedinih vrsta mesa još uvijek smo iza gospodarski razvijenih zemalja. S obzirom na obim proizvodnje, samo je količina proizvedenog pilećeg mesa na razini trenutne samodostatnosti. Velika prepreka u razvoju proizvodnje mesa, utemeljene na znanstvenim spoznajama, je i nedovoljna razina stručne osposobljenosti poljoprivrednih proizvođača. S obzirom na to, Osiječko- baranjska županija odlučila je financirati publiciranje, između ostalih, i ovog priručnika, a njegovo pisanje ponudila je znanstvenicima i stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Nastavnici Zavoda za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku koriste priliku da ovaj priručnik za poljoprivredne proizvođače ujedno postane i sveučilišni priručnik za studente Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prvenstveno za modul „Stočarstvo“ (3. semestar, 75 sati) na smjeru „Mehanizacija u poljoprivredi“, sveučilišnog preddiplomskog studija u Osijeku i na modulu „Stočarstvo“ (2. semestar, 75 sati), sveučilišnog stručnog studija u Vinkovcima, i to u segmentu (50%) koji se odnosi na proizvodnju mesa. Ovaj priručnik može se koristiti i za druge module koji, u različitom obimu, proučavaju problematiku proizvodnje mesa te za različite oblike cijeloživotnog obrazovanja. Iako je obim ovog priručnika limitiran, autori se nadaju da će on korisno poslužiti u temeljnoj edukaciji poljoprivrednih proizvođača i studenata te doprinjeti podizanju razine i unosnosti proizvodnje mesa u nas.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0793448-3438 - Prirodni imunomodulatori i antioksidansi u optimalizaciji proizvodnje svinja (Šperanda, Marcela, MZOS ) ( CroRIS)
079-0793448-3579 - Korištenje gnojovki i leguminoza u proizvodnji energije (Kralik, Davor, MZOS ) ( CroRIS)
079-0793448-3598 - Čiste hranjive tvari u optimalizaciji obroka monogastričnih životinja (Domaćinović, Matija, MZOS ) ( CroRIS)
079-0000000-3576 - Razvoj multisektorskog modela obiteljske poljoprivrede ruralnih područja (Zmaić, Krunoslav, MZOS ) ( CroRIS)
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Mijić, Pero, MZOS ) ( CroRIS)
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Antunović, Zvonko; Kralik, Davor; Mijić, Pero; Šperanda, Marcela; Zmaić, Krunoslav; Antunović, Boris; Steiner, Zvonimir; Samac, Danijela; Đidara, Mislav; Novoselec, Josip
Proizvodnja mesa
Osijek: Županija Osječko-baranjska, 2010
Senčić, Đ., Antunović, Z., Kralik, D., Mijić, P., Šperanda, M., Zmaić, K., Antunović, B., Steiner, Z., Samac, D., Đidara, M. & Novoselec, J. (2010) Proizvodnja mesa. Osijek. Županija Osječko-baranjska.
@unknown{unknown, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Antunovi\'{c}, Zvonko and Kralik, Davor and Miji\'{c}, Pero and \v{S}peranda, Marcela and Zmai\'{c}, Krunoslav and Antunovi\'{c}, Boris and Steiner, Zvonimir and Samac, Danijela and \DJidara, Mislav and Novoselec, Josip}, year = {2010}, pages = {112}, keywords = {proizvodnja mesa, goveda, svinje, ovce, koze, perad}, isbn = {9789537243166}, title = {Proizvodnja mesa}, keyword = {proizvodnja mesa, goveda, svinje, ovce, koze, perad}, publisher = {\v{Z}upanija Osje\v{c}ko-baranjska}, publisherplace = {Osijek} }
@unknown{unknown, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Antunovi\'{c}, Zvonko and Kralik, Davor and Miji\'{c}, Pero and \v{S}peranda, Marcela and Zmai\'{c}, Krunoslav and Antunovi\'{c}, Boris and Steiner, Zvonimir and Samac, Danijela and \DJidara, Mislav and Novoselec, Josip}, year = {2010}, pages = {112}, keywords = {production of meat, cattle, pigs, sheep, goats, poultry}, isbn = {9789537243166}, title = {Production of meat}, keyword = {production of meat, cattle, pigs, sheep, goats, poultry}, publisher = {\v{Z}upanija Osje\v{c}ko-baranjska}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font