Pregled bibliografske jedinice broj: 553663
Proizvodnja mesa
Proizvodnja mesa
Osijek: Županija Osječko-baranjska, 2010
CROSBI ID: 553663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja mesa
(Production of meat)
Autori
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Kralik, Davor ; Mijić, Pero ; Šperanda, Marcela ; Zmaić, Krunoslav ; Antunović, Boris ; Steiner, Zvonimir ; Samac, Danijela ; Đidara, Mislav ; Novoselec, Josip
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Županija Osječko-baranjska
Grad
Osijek
Godina
2010
Stranica
112
ISBN
9789537243166
Ključne riječi
proizvodnja mesa ; goveda ; svinje ; ovce ; koze ; perad
(production of meat ; cattle ; pigs ; sheep ; goats ; poultry)
Sažetak
Proizvodnja mesa, uz proizvodnju mlijeka i jaja, treba prvenstveno osigurati kvalitetne bjelančevine (esencijalne aminokiseline) u prehrani ljudi i očuvati njihovo dobro zdravlje. Usprkos povoljnim prirodnim uvjetima u našoj zemlji za proizvodnju mesa, ona nije ni približno razvijena u odnosu na potencijalne mogućnosti. Po potrošnji pojedinih vrsta mesa još uvijek smo iza gospodarski razvijenih zemalja. S obzirom na obim proizvodnje, samo je količina proizvedenog pilećeg mesa na razini trenutne samodostatnosti. Velika prepreka u razvoju proizvodnje mesa, utemeljene na znanstvenim spoznajama, je i nedovoljna razina stručne osposobljenosti poljoprivrednih proizvođača. S obzirom na to, Osiječko- baranjska županija odlučila je financirati publiciranje, između ostalih, i ovog priručnika, a njegovo pisanje ponudila je znanstvenicima i stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Nastavnici Zavoda za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku koriste priliku da ovaj priručnik za poljoprivredne proizvođače ujedno postane i sveučilišni priručnik za studente Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prvenstveno za modul „Stočarstvo“ (3. semestar, 75 sati) na smjeru „Mehanizacija u poljoprivredi“, sveučilišnog preddiplomskog studija u Osijeku i na modulu „Stočarstvo“ (2. semestar, 75 sati), sveučilišnog stručnog studija u Vinkovcima, i to u segmentu (50%) koji se odnosi na proizvodnju mesa. Ovaj priručnik može se koristiti i za druge module koji, u različitom obimu, proučavaju problematiku proizvodnje mesa te za različite oblike cijeloživotnog obrazovanja. Iako je obim ovog priručnika limitiran, autori se nadaju da će on korisno poslužiti u temeljnoj edukaciji poljoprivrednih proizvođača i studenata te doprinjeti podizanju razine i unosnosti proizvodnje mesa u nas.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0793448-3438 - Prirodni imunomodulatori i antioksidansi u optimalizaciji proizvodnje svinja (Šperanda, Marcela, MZOS ) ( CroRIS)
079-0793448-3579 - Korištenje gnojovki i leguminoza u proizvodnji energije (Kralik, Davor, MZOS ) ( CroRIS)
079-0793448-3598 - Čiste hranjive tvari u optimalizaciji obroka monogastričnih životinja (Domaćinović, Matija, MZOS ) ( CroRIS)
079-0000000-3576 - Razvoj multisektorskog modela obiteljske poljoprivrede ruralnih područja (Zmaić, Krunoslav, MZOS ) ( CroRIS)
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Mijić, Pero, MZOS ) ( CroRIS)
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Mislav Đidara
(autor)
Pero Mijić
(autor)
Davor Kralik
(autor)
Krunoslav Zmaić
(autor)
Boris Antunović
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Danijela Samac
(autor)