Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 553251

Utjecaj termina berbe i predtretmana enzimom i ultrazvukom na biološka i fizikalna svojstva soka od mandarine


Linardić, Ivana
Utjecaj termina berbe i predtretmana enzimom i ultrazvukom na biološka i fizikalna svojstva soka od mandarine, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 553251 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj termina berbe i predtretmana enzimom i ultrazvukom na biološka i fizikalna svojstva soka od mandarine
(Influence of terms of harvest and pre-treatment with enzymes and ultrasound on biological and physical properties of mandarin juice)

Autori
Linardić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2011

Stranica
66

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
sok mandarine; predtretman; karotenoidi; fenoli; antioksidacijska aktivnost
(mandarin juice; pre-treatmant; carotenoids; phenols; antioxidative activity)

Sažetak
Za proizvodnju soka korišteni su plodovi mandarina ubrani u dolini Neretve, u dva termina berbe. Plodovi su predtretirani pektolitičkim enzimom te se variralo vrijeme (30, 60 min), temperatura (20, 50°C) i koncentracija enzima (50, 150ppm) te ultrazvukom gdje se variralo vrijeme (5, 1 min) te amplitude (60, 120µ), paralelno je rađena i kontrola. Nakon predtretmana sirovine, sok je dobiven prešanjem na pak preši. Iskorištenje sirovine tijekom proizvodnje soka bilo je od 59, 1% do 88, 3%. Predtretman ultrazvukom je pokazao bolje iskorištenje. Nadalje u sokovima se određivala suha tvar, pH vrijednost, količina ukupnih karotenoida i fenola te njihova antioksidacijska aktivnost i vitamin C. Nije dokazan utjecaj berbe i predtretmana na fizikalna svojstva soka. U ispitivanim sokovima količine karotenoida kretale su se od 0, 00328 mg g-1 do 0, 1116 mg g-1. Veće količine karotenoida imali su sokovi druge berbe uz predtretman enzimom dok su uzorci predtretiranim ultrazvukom imali manje količine istih. Količine fenola kretale su se od 3, 333 mg g-1 do 15, 000 mg g-1, te antioksidacijska aktivnost od 1, 671 µg/100g do 286, 76 µg/100g . nije utvrđena pravilnost u promjeni udjela fenola i antioksidacijske aktivnosti s obzirom na termin berbe i predtretman. Količine vitamina C kretale su se od 11, 4 mg/100mL do 22, 61 mg/100mL bez značajnog utjecaja termina i predtretmana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Linardić, Ivana
Utjecaj termina berbe i predtretmana enzimom i ultrazvukom na biološka i fizikalna svojstva soka od mandarine, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Linardić, I. (2011) 'Utjecaj termina berbe i predtretmana enzimom i ultrazvukom na biološka i fizikalna svojstva soka od mandarine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Linardi\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {66}, keywords = {sok mandarine, predtretman, karotenoidi, fenoli, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj termina berbe i predtretmana enzimom i ultrazvukom na biolo\v{s}ka i fizikalna svojstva soka od mandarine}, keyword = {sok mandarine, predtretman, karotenoidi, fenoli, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Linardi\'{c}, Ivana}, year = {2011}, pages = {66}, keywords = {mandarin juice, pre-treatmant, carotenoids, phenols, antioxidative activity}, title = {Influence of terms of harvest and pre-treatment with enzymes and ultrasound on biological and physical properties of mandarin juice}, keyword = {mandarin juice, pre-treatmant, carotenoids, phenols, antioxidative activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font