Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552630

Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet


Stanić, Dragana
Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 552630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet
(The influence of production processes of prune juice on phenolic compounds and on the antioxidant capacity)

Autori
Stanić, Dragana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.12

Godina
2010

Stranica
28

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
sok od šljive; enzimski tretman; fenoli; antioksidacijski kapacitet
(plum juice; enzyme treatment; phenolics; antioxidant capacity)

Sažetak
U ovom radu provedeno je ispitivanje utjecaja procesa proizvodnje na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet u sokovima proizvedenim od šljive sorte Bistrica.Ukupni fenoli su određeni u etanolnom ekstraktu, a rezultati su izraženi (mg/L ili mg/100 g suhe tvari). Antioksidacijski kapacitet određivan je upotrebom metode: FRAP (engl. Ferric Reduction Antioxidant Power), a rezultati su izraženi (mmol/L ili mmol/100 g suhe tvari). Dobiveni rezultati pokazuju da sok šljive proizveden bez prethodnog enzimskog tretiranja ima više koncentracije ukupnih fenola u odnosu na sokove proizvedene pri predtretmanu 20 °C i dvjema različitim koncentracijama enzima te vremenu tretiranja. Pri predtretamnu 48 °C koncentracije fenolnih spojeva su najveće. Antioksidacijski kapacitet kod sokova koji su tretirani enzimom pri 20 °C veće su u odnosu na kontrolni uzorak, ali su znatno niže u odnosu na uzorke soka, kod kojih je provedeno predgrijavanje pri 48 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stanić, Dragana
Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Stanić, D. (2010) 'Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\'{c}, Dragana}, year = {2010}, pages = {28}, keywords = {sok od \v{s}ljive, enzimski tretman, fenoli, antioksidacijski kapacitet}, title = {Utjecaj procesa proizvodnje soka od \v{s}ljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet}, keyword = {sok od \v{s}ljive, enzimski tretman, fenoli, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\'{c}, Dragana}, year = {2010}, pages = {28}, keywords = {plum juice, enzyme treatment, phenolics, antioxidant capacity}, title = {The influence of production processes of prune juice on phenolic compounds and on the antioxidant capacity}, keyword = {plum juice, enzyme treatment, phenolics, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font