Pregled bibliografske jedinice broj: 552630
Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet
Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 552630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa proizvodnje soka od šljive na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet
(The influence of production processes of prune juice on phenolic compounds and on the antioxidant capacity)
Autori
Stanić, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.12
Godina
2010
Stranica
28
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
sok od šljive; enzimski tretman; fenoli; antioksidacijski kapacitet
(plum juice; enzyme treatment; phenolics; antioxidant capacity)
Sažetak
U ovom radu provedeno je ispitivanje utjecaja procesa proizvodnje na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet u sokovima proizvedenim od šljive sorte Bistrica.Ukupni fenoli su određeni u etanolnom ekstraktu, a rezultati su izraženi (mg/L ili mg/100 g suhe tvari). Antioksidacijski kapacitet određivan je upotrebom metode: FRAP (engl. Ferric Reduction Antioxidant Power), a rezultati su izraženi (mmol/L ili mmol/100 g suhe tvari). Dobiveni rezultati pokazuju da sok šljive proizveden bez prethodnog enzimskog tretiranja ima više koncentracije ukupnih fenola u odnosu na sokove proizvedene pri predtretmanu 20 °C i dvjema različitim koncentracijama enzima te vremenu tretiranja. Pri predtretamnu 48 °C koncentracije fenolnih spojeva su najveće. Antioksidacijski kapacitet kod sokova koji su tretirani enzimom pri 20 °C veće su u odnosu na kontrolni uzorak, ali su znatno niže u odnosu na uzorke soka, kod kojih je provedeno predgrijavanje pri 48 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)