Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552432

Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.)


Antolić, Vedrana
Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.), 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 552432 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.)
(Effect of time and temperature on the extraction of mint (Mentha x piperita L.) polyphenols)

Autori
Antolić, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2011

Stranica
34

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
menta; fenolni spojevi; flavan-3-oli; antoksidacijski kapacitet; infuzija
(mint; phenolic compounds; flavon-3-ols; infusion; antioxidant capacity)

Sažetak
Istraživanjem je obuhvaćeno utvrđivanje utjecaja temperature i vremena ekstrakcije na koncentraciju fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet mente (Mentha x piperita L). Ekstrakcija fenolnih spojeva tj. infuzije lista mente provedene su pri tri različite temperature (30, 50, 70°C) i 5 različitih vremenskih intervala (3, 5, 7, 9, 11 min.). U infuzijama lista mente određivani su ukupni fenoli, flavan-3-oli i antioksidacijski kapacitet spektrofotomtrijski. Najviša koncentracija ukupnih fenola (31, 23 mg RAE/g suhe mente) određena je u infuziji dobivenoj pri 70 °C i 11 min. Pri višoj temperaturi postiže se bolja ekstrakcija fenolnih spojeva, dok vrijeme ekstrakcije nije imalo značajnijeg utjecaja. Korištenjem indirektne FRAP metode određivan je antioksidacijski kapacitet. U infuzijama ekstrahiranim pri 50 i 70 °C antioksidacijska aktivnost bila je podjednaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antolić, Vedrana
Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.), 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Antolić, V. (2011) 'Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Vedrana}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {menta, fenolni spojevi, flavan-3-oli, antoksidacijski kapacitet, infuzija}, title = {Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.)}, keyword = {menta, fenolni spojevi, flavan-3-oli, antoksidacijski kapacitet, infuzija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Vedrana}, year = {2011}, pages = {34}, keywords = {mint, phenolic compounds, flavon-3-ols, infusion, antioxidant capacity}, title = {Effect of time and temperature on the extraction of mint (Mentha x piperita L.) polyphenols}, keyword = {mint, phenolic compounds, flavon-3-ols, infusion, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font