Pregled bibliografske jedinice broj: 552432
Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.)
Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.), 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 552432 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vremena i temperature na ekstrakciju polifenola mente (Mentha x piperita L.)
(Effect of time and temperature on the extraction of mint (Mentha x piperita L.) polyphenols)
Autori
Antolić, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2011
Stranica
34
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
menta; fenolni spojevi; flavan-3-oli; antoksidacijski kapacitet; infuzija
(mint; phenolic compounds; flavon-3-ols; infusion; antioxidant capacity)
Sažetak
Istraživanjem je obuhvaćeno utvrđivanje utjecaja temperature i vremena ekstrakcije na koncentraciju fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet mente (Mentha x piperita L). Ekstrakcija fenolnih spojeva tj. infuzije lista mente provedene su pri tri različite temperature (30, 50, 70°C) i 5 različitih vremenskih intervala (3, 5, 7, 9, 11 min.). U infuzijama lista mente određivani su ukupni fenoli, flavan-3-oli i antioksidacijski kapacitet spektrofotomtrijski. Najviša koncentracija ukupnih fenola (31, 23 mg RAE/g suhe mente) određena je u infuziji dobivenoj pri 70 °C i 11 min. Pri višoj temperaturi postiže se bolja ekstrakcija fenolnih spojeva, dok vrijeme ekstrakcije nije imalo značajnijeg utjecaja. Korištenjem indirektne FRAP metode određivan je antioksidacijski kapacitet. U infuzijama ekstrahiranim pri 50 i 70 °C antioksidacijska aktivnost bila je podjednaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)