Pregled bibliografske jedinice broj: 551475
Najznačajniji štetnici iz razreda Insecta na povrtlarskim kulturama
Najznačajniji štetnici iz razreda Insecta na povrtlarskim kulturama, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 551475 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Najznačajniji štetnici iz razreda Insecta na
povrtlarskim kulturama
(The most important pests from the class Insecta on
vegetables)
Autori
Grbavac, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
12.10
Godina
2011
Stranica
32
Mentor
Majić, Ivana
Ključne riječi
kukci ; štete ; povrće ; mjere zaštite
(insects ; damages ; vegetables ; control)
Sažetak
Povrće se u RH proizvodi na 70.000 ha, što je 4, 8% ukupnih obradivih površina. Cjelokupna proizvodnja povrća nije dostatna za potrebe naše zemlje. Najvažnije vrste povrća koje se uzgajaju na obradivim površinama su kupus, luk, grah, krumpir, krastavac, rajčica i paprika i oni zauzimaju više od 70 % površina na kojima se uzgaja povrće. Cilj ovoga rada bio je prikazati najznačajnije štetnike na povrtnim kulturama, prikazati njihove glavne karakteristike, a sve u korist što boljih postupaka provođenja mjera zaštite i očuvanja povrtnih kultura. Rezultati ovoga rada su dobiveni pregledom internetskih baza znanstvenih radova, knjiga i druge relevantne literature. Povrće, kao i sve drugo bilje, napadaju i oštećuju brojne štetočine među kojima su najbrojniji kukci. Štetočine napadaju povrće od sjetve do berbe, a neki štetnici i uzročnici bolesti javljaju se i nakon berbe - za vrijeme uskladištenja i stavljanja povrća u promet. Najveće štete nanose smanjenjem priroda i smanjenjem kakvoće. Pretjerana potreba za kemijskom zaštitom može toliko povisiti troškove proizvodnje da ona postane nerentabilna. Brojnost, a time i štetnost kukaca ovisi o brojnim čimbenicima, najčešće o toplini, vlazi, raspoloživoj hrani i prirodnim neprijateljima. Cilj je svakom proizvođaču da svoje usjeve zaštiti, a u tome mu pomažu brojne mjere zaštite: agrotehničke, fizikalne, kemijske, biološke i mehaničke. U važnije štetočine kukaca ubrajaju se sovice, dvokrilci, kornjaši, stjenice, skakavci, štitasti moljci, lisne uši i resičari. U radu su prikazani štetnici kupusnjača, krumpira, plodovitog povrća, mahunarki, lukovičastog povrća, korjenastog povrća i lisnatog povrća. Najvažnije kod svake vrste štetnika je poznavati njegov vanjski izgled, njegovu biologiju i ekologiju, a sve s glavnim ciljem odabira što učinkovitije i bolje zaštite.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790570-2208 - Biološko suzbijanje kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis Hübner) (Raspudić, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Majić
(mentor)