Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550621

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka


Željka Šipek
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 550621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound on the emulsifying properties of goat's and sheep's milk)

Autori
Željka Šipek

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.04

Godina
2011

Stranica
52

Mentor
Rimac Brnčić Suzana

Ključne riječi
ultrazvuk; emulgiranje; kozje mlijeko; ovčje mlijeko
(ultrasound; emulsification; goat's milk; sheep's milk)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na stabilnost emulzija kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog Indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na mutnoću, gustoću i viskoznost pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A=37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100%) ; vrijeme obrade (t=2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c=0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa "Statistica 8". Vrijednosti ISE izračunate su preko izmjerenih vrijednosti apsorbancija kozjeg i ovčjeg mlijeka. Na povećanje vrijednosti Indeksa stabilnosti emulzije kozjeg i ovčjeg mlijeka podjednako utječu vrijeme obrade i primijenjeni ciklus, dok primijenjena amplituda nema utjecaj. U kozjem i ovčjem mlijeku dolazi do povećanja gustoće i viskoznosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Željka Šipek
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Željka Šipek (2011) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {52}, keywords = {ultrazvuk, emulgiranje, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgiraju\'{c}a svojstva kozjeg i ov\v{c}jeg mlijeka}, keyword = {ultrazvuk, emulgiranje, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {52}, keywords = {ultrasound, emulsification, goat's milk, sheep's milk}, title = {Influence of high intensity ultrasound on the emulsifying properties of goat's and sheep's milk}, keyword = {ultrasound, emulsification, goat's milk, sheep's milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font