Pregled bibliografske jedinice broj: 550621
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 550621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound on the emulsifying properties of goat's and sheep's milk)
Autori
Željka Šipek
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.04
Godina
2011
Stranica
52
Mentor
Rimac Brnčić Suzana
Ključne riječi
ultrazvuk; emulgiranje; kozje mlijeko; ovčje mlijeko
(ultrasound; emulsification; goat's milk; sheep's milk)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na stabilnost emulzija kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog Indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na mutnoću, gustoću i viskoznost pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A=37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100%) ; vrijeme obrade (t=2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c=0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa "Statistica 8". Vrijednosti ISE izračunate su preko izmjerenih vrijednosti apsorbancija kozjeg i ovčjeg mlijeka. Na povećanje vrijednosti Indeksa stabilnosti emulzije kozjeg i ovčjeg mlijeka podjednako utječu vrijeme obrade i primijenjeni ciklus, dok primijenjena amplituda nema utjecaj. U kozjem i ovčjem mlijeku dolazi do povećanja gustoće i viskoznosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb