Pregled bibliografske jedinice broj: 550497
Gljive - izvor bioaktivnih tvari
Gljive - izvor bioaktivnih tvari, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 550497 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gljive - izvor bioaktivnih tvari
(Mushrooms - source of bioactive compounds)
Autori
Dunja Molnar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2011
Stranica
33
Mentor
Rimac Brnčić Suzana
Ključne riječi
gljive; funkcionalna hrana; bioaktivni spojevi; antioksidansi
(mushrooms; functional food; nutraceuticals; antioxidants)
Sažetak
Gljive kao funkcionalna hrana pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje te imaju važnu ulogu u liječenju i prevenciji nekih bolesti. Bogati su izvori različitih bioaktivnih spojeva odgovornih za njihova antioksidacijska, antitumorska i antimikrobna svojstva. U vrstama Lentinula edodes i Pleurotus ostreatus pronađene su i bioaktivne tvari, (lentinan, eritadenin), koje pomažu u snižavanju kolesterola. Antioksidansi pronađeni u gljiva većinom su fenolni spojevi (fenolna kiselina i flavonoidi), tokoferoli, askorbinska kiselina i karotenoidi. Unatoč farmakološkim osobinama gljive postaju sve važnije u ljudskoj prehrani zbog nutritivne vrijednosti koja se odnosi na nizak udio masti, odsutnost kolesterola, visok udio potpunih proteina i nisku energetsku vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb