Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550329

Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od šljive


Marinčić, Džoni
Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od šljive, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 550329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od šljive
(Effect of process parameters on the sensory properties of plum juice)

Autori
Marinčić, Džoni

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.12

Godina
2010

Stranica
32

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
šljiva; senzorska analiza; deskriptivna analiza; kvantitativna deskriptivna metoda
(plum; sensory analysis; descriptive sensory analysis; quantitative descriptive method)

Sažetak
Senzorska analiza je novija znanstvena disciplina koja procjenjuje svojstva prehrambenog proizvoda koja dolaze u doticaj s našim osjetilima i za svako svojstvo utvrđuje pojmove koji ga identificiraju i kvantificiraju. Jedna od metoda senzorske analize je deskriptivna (opisna) analiza. Deskriptivna analiza uključuje detekciju i opis svih kvalitativnih i kvantitativnih gledišta proizvoda od strane treniranih panelista. Metoda primijenjena za senzorsko ocjenjivanje soka od šljive je kvantitativna deskriptivna metoda. Najveća prednost ove metode je grafičko prikazivanje rezultata. Rezultati su prikazani uz pomoć paukovih mreža na razumljiv i jednostavan način. Procesni parametri (koncentracija enzima, temperatura i vrijeme) nemaju značajniji utjecaj na intenzitet ispitivanih senzorskih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marinčić, Džoni
Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od šljive, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marinčić, D. (2010) 'Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od šljive', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marin\v{c}i\'{c}, D\v{z}oni}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {\v{s}ljiva, senzorska analiza, deskriptivna analiza, kvantitativna deskriptivna metoda}, title = {Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od \v{s}ljive}, keyword = {\v{s}ljiva, senzorska analiza, deskriptivna analiza, kvantitativna deskriptivna metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marin\v{c}i\'{c}, D\v{z}oni}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {plum, sensory analysis, descriptive sensory analysis, quantitative descriptive method}, title = {Effect of process parameters on the sensory properties of plum juice}, keyword = {plum, sensory analysis, descriptive sensory analysis, quantitative descriptive method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font