Pregled bibliografske jedinice broj: 550329
Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od šljive
Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od šljive, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 550329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara na senzorska svojstva soka od šljive
(Effect of process parameters on the sensory properties of plum juice)
Autori
Marinčić, Džoni
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.12
Godina
2010
Stranica
32
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
šljiva; senzorska analiza; deskriptivna analiza; kvantitativna deskriptivna metoda
(plum; sensory analysis; descriptive sensory analysis; quantitative descriptive method)
Sažetak
Senzorska analiza je novija znanstvena disciplina koja procjenjuje svojstva prehrambenog proizvoda koja dolaze u doticaj s našim osjetilima i za svako svojstvo utvrđuje pojmove koji ga identificiraju i kvantificiraju. Jedna od metoda senzorske analize je deskriptivna (opisna) analiza. Deskriptivna analiza uključuje detekciju i opis svih kvalitativnih i kvantitativnih gledišta proizvoda od strane treniranih panelista. Metoda primijenjena za senzorsko ocjenjivanje soka od šljive je kvantitativna deskriptivna metoda. Najveća prednost ove metode je grafičko prikazivanje rezultata. Rezultati su prikazani uz pomoć paukovih mreža na razumljiv i jednostavan način. Procesni parametri (koncentracija enzima, temperatura i vrijeme) nemaju značajniji utjecaj na intenzitet ispitivanih senzorskih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb