Pregled bibliografske jedinice broj: 550315
Utjecaj procesa proizvodnje na boju i koncentraciju antocijana u soku šljive
Utjecaj procesa proizvodnje na boju i koncentraciju antocijana u soku šljive, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 550315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa proizvodnje na boju i koncentraciju antocijana u soku šljive
(Influence of processing on colour and anthocyanin contents in plum juice)
Autori
Herceg, Korina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.12
Godina
2010
Stranica
35
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
sok od šljive; antocijani; boja; enzimski tretman
(plum juice; anthocyanins; colour; enzyme treatment)
Sažetak
Provedena je analiza mutnih sokova šljive, koji su proizvedeni od plodova šljive Bistrice. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupnu boju i koncentraciju antocijana, u sokovima dobivenim različitim predtretmanom voćne pulpe, što uključuje različitu temperaturu obrade, različitu koncentraciju pektolitičkih enzima i vrijeme njihovog djelovanja. Ukupna boja određena je kolorimetrijski. Koncentracija antocijana ispitivana je „simpl“ metodom, pH-diferencijalnom metodom i metodom izbjeljivanja. Najintenzivniju boju imao je sok tretiran 140 ppm pektolitičkih enzima, na 20 °C kroz dva sata. Antocijani su bili zastupljeni u rasponu koncentracija od 23, 7 mg/L do 166, 7 mg/L, ovisno o tretmanu prerade i metodi određivanja. Prema svim metodama određivanja antocijana, korištenih u ovom radu, najviše antocijana bilo je u soku tretiranom sa 140 ppm pektolitičkih enzima, na 48 °C kroz dva sata, a najmanja u soku koji nije bio enzimski tretiran. Uočena je korelacija između koncentracije antocijana i ukupne boje soka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)