Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550315

Utjecaj procesa proizvodnje na boju i koncentraciju antocijana u soku šljive


Herceg, Korina
Utjecaj procesa proizvodnje na boju i koncentraciju antocijana u soku šljive, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 550315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa proizvodnje na boju i koncentraciju antocijana u soku šljive
(Influence of processing on colour and anthocyanin contents in plum juice)

Autori
Herceg, Korina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.12

Godina
2010

Stranica
35

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
sok od šljive; antocijani; boja; enzimski tretman
(plum juice; anthocyanins; colour; enzyme treatment)

Sažetak
Provedena je analiza mutnih sokova šljive, koji su proizvedeni od plodova šljive Bistrice. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupnu boju i koncentraciju antocijana, u sokovima dobivenim različitim predtretmanom voćne pulpe, što uključuje različitu temperaturu obrade, različitu koncentraciju pektolitičkih enzima i vrijeme njihovog djelovanja. Ukupna boja određena je kolorimetrijski. Koncentracija antocijana ispitivana je „simpl“ metodom, pH-diferencijalnom metodom i metodom izbjeljivanja. Najintenzivniju boju imao je sok tretiran 140 ppm pektolitičkih enzima, na 20 °C kroz dva sata. Antocijani su bili zastupljeni u rasponu koncentracija od 23, 7 mg/L do 166, 7 mg/L, ovisno o tretmanu prerade i metodi određivanja. Prema svim metodama određivanja antocijana, korištenih u ovom radu, najviše antocijana bilo je u soku tretiranom sa 140 ppm pektolitičkih enzima, na 48 °C kroz dva sata, a najmanja u soku koji nije bio enzimski tretiran. Uočena je korelacija između koncentracije antocijana i ukupne boje soka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Korina
Utjecaj procesa proizvodnje na boju i koncentraciju antocijana u soku šljive, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Herceg, K. (2010) 'Utjecaj procesa proizvodnje na boju i koncentraciju antocijana u soku šljive', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Herceg, Korina}, year = {2010}, pages = {35}, keywords = {sok od \v{s}ljive, antocijani, boja, enzimski tretman}, title = {Utjecaj procesa proizvodnje na boju i koncentraciju antocijana u soku \v{s}ljive}, keyword = {sok od \v{s}ljive, antocijani, boja, enzimski tretman}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Herceg, Korina}, year = {2010}, pages = {35}, keywords = {plum juice, anthocyanins, colour, enzyme treatment}, title = {Influence of processing on colour and anthocyanin contents in plum juice}, keyword = {plum juice, anthocyanins, colour, enzyme treatment}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font